Tips Kekal Cergas Di Bulan Puasa

ASSALAMUALAIKUM

Menjelang puasa yang akan tiba tak lama lagi, saya nak kongsikan tips bagaimana nak mengekalkan kecergasan sepanjang berpuasa. Berpuasa tidak boleh dijadikan alasan untuk kita berbaring seharian atau duduk menonton tv sepanjang hari. Untuk kekal cergas di bulan puasa, beberapa aktiviti ringan boleh dilakukan seperti membersih rumah atau menyapu sampah di halaman rumah.  Otot-otot  di dalam badan akan dirangsang untuk lebih bertenaga dan menjadikan kita berasa cergas dengan melakukan aktiviti-aktiviti fizikal tersebut.



Selain itu, untuk mengelakkan anda cepat berasa lapar, anda boleh mengambil makanan yang lambat dihadam seperti nasi, capati, roti jagung, oat, bijirin, roti mil, sayur-sayuran dan buah-buahan semasa bersahur. Makanan-makanan ini mengandungi karbohidrat kompleks dan serat yang akan berada lama dalam perut dan melambatkan rasa lapar.

Bagi yang selalunya tak boleh nak makan awal pagi sewaktu sahur, anda boleh mengambil Set Mighty 3 Gems Shaklee. Boleh je ambil 3 sekawan ni iaitu ESP, Meal Shakes dan Performance Drink. Dengan mengambil 3 sekawan ni InshaAllah anda dapat bertahan sampai waktu berbuka puasa walau pun tak makan semasa sahur. Besttt sangat Set Mighty 3 Gems ni, penyediaanya saaangattt la mudah, bancuh je, siapp dah boleh terus diminum. Mana-mana yang takde idea nak masak apa semasa bersahur atau yang terlajak tidur tak sempat nak masak tu boleh la ambil Set Mighty 3 Gems ni. 




Kebaikan Set Mighty 3 Gems Shaklee:

1.      Membantu anda bertenaga sepanjang hari.

2.      Membantu meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan.

3.      Memelihara kesihatan secara menyeluruh.

4.      Membantu mengurangkan kehausan dan mencecah dehedrasi.


Jika anda rasa tak perlu mengambil makanan semasa sahur ataupun mengabaikan pengambilan sarapan pada hari-hari biasa, jom saya senaraikan kesan jika anda membiarkan perut anda kosong.

Kesan Mengabaikan Makanan Semasa Bersahur atau Skip Sarapan.

1.      Tidak dapat memberi tumpuan untuk masa yang panjang.

2.      Kurang peka.

3.      Mengambil masa yang lama untuk bertindakbalas.

4.      Kandungan gula dalam darah yang rendah.

5.      Produktiviti kerja menurun.


Saya pasti anda pasti amat menitikberatkan penjagaan kesihatan dan kecergasan tubuh badan anda dan keluarga. Dengan keadaan cuaca yang agak kuat darjah kepanasannya, adalah baik anda mengambil langkah-langkah pencegahan terutamanya dengan memastikan anda dan anak-anak anda terutamanya tidak kehilangan bendalir di dalam tubuh badan anda. Berapa sangatlah harga Set Mighty 3 Gems ni kalau nak dibandingkan dengan gajet canggih anda tu... Tak salah kalau berbelanja sekali-sekala untuk kesihatan dan kesejahteraan keluarga. Pahala pun dapat :)

Sebelum saya mengundur diri, saya dan keluarga ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT BERPUASA UNTUK ANDA SEISI KELUARGA.

Bagi yang berminat nak dapatkan Set Mighty 3 Gems Shaklee ni, ayuh dapatkan dengan pengedar Shaklee yang sah atau boleh hubungi saya.



Salam Hormat


Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥ FB PAGE 

♥ Email : juaazura81@gmail.com

Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment