Tips Membeli Vitamin Yang Anda Perlu Tahu


ASSALAMUALAIKUM..

Sihat semua? Alhamdulillah atas nikmat kesihatan yang kita kecapi. Hari ni saya nak kongsikan tips membeli vitamin. Tak kisah la anda beli vitamin Shaklee atau tidak, boleh je guna tips membeli vitamin ini jika anda mahu J .




1. Pastikan anda tahu SUMBER VITAMIN tersebut. Adakah vitamin tersebut dihasilkan daripada bahan SEMULAJADI atau adakah ianya vitamin SINTETIK.

2.  Dapatkan pengetahuan sebanyak mungkin mengenai vitamin yang akan anda ambil. Penting tau, untuk mengelakkan sebarang hal yang tidak diingini.

- Contohnya, saya berikan 2 scenario:-

Scenario 1 (Anda bercadang nak menghadiahkan vitamin untuk kawan anda)

Anda : Assalamualaikum.. Saya nak beli vitamin XXXX.. Berapa ye harganya puan?

Penjual : Harganya RMXX. Cik tinggal kat mana? Saya boleh COD.

Anda : Saya tinggal di XXX.

Penjual : Owh, dekat je tu. Nanti saya hantar.
** Setelah set masa dan tempat, maka pertemuan pun berlangsung dan penjual pun memberi panduan pemakanan kepada anda.


Scenario 2 (Anda bercadang nak menghadiahkan vitamin untuk kawan anda)

Anda : Assalamualaikum.. Saya nak beli vitamin XXXX. Berapa ye harganya puan?

Penjual : Harganya RMXX. Cik tinggal kat mana? Saya boleh COD.

Anda : Saya tinggal di XXX.

Penjual : Owh, dekat je tu. Nanti saya hantar. Sebelum tu, saya nak bagitau tentang vitamin XXXX ni. Orang tertentu tak boleh ambil vitamin XXXX ni Cik. (Penjual pun menerangkan dengan anda dengan panjang lebar….)

Anda ; Oh, ye ke.. Nasib baik puan bagitau sebab setau saya kawan saya tu memang ada symptom yang puan bagitau. Terima Kasih banyak-banyak ya puan.

Penjual ; Tak pa, memang tanggungjawab saya.

Anda : Lain kali kalau saya nak beli vitamin saya akan hubungi puan ya..

Penjual : Boleh je.

** Anda boleh bayangkan jika anda tetap membeli vitamin XXXX tanpa mengetahui kesannya kepada kawan anda seperti di SCENARIO 1.

3.  Pastikan anda mendapat panduan pemakanan daripada penjual.

Jom sekali lagi saya berikan 1 scenario untuk anda. ( Tak kisah la produk apa pun yang anda beli yea).

Anda membeli kipas di kedai Pak Ali. Setelah berpuas hati dengan kipas yang dibeli, anda pun membayar dan membawa balik kipas itu di rumah. Setelah beberapa hari kipas tersebut digunakan, tiba-tiba ia tidak dapat berfungsi.

Oleh kerana masa suntuk,(anda sibuk, tak dapat nak ke kedai Pak Ali). Anda membuat keputusan membawa kipas tersebut ke kedai Pak Mamat. Atas dasar simpati, Pak Mamat menolong melihat masalah kipas tersebut walaupun anda membeli di kedai Pak Ali. Setelah diteliti, kipas tersebut pun dapat berfungsi semula. Pak Mamat pun menerangkan kepada anda punca mengapa kipas tersebut tidak berfungsi seperti sediakala.

Berdasarkan kes di atas, anda BERHAK mendapat panduan penggunaan kipas di kedai PAK ALI. Tapi, menjadi soalan apa pula hak PAK MAMAT ya? Agak-agaknya laa kan, adil ke tak adil? Okay, saya tinggalkan anda dengan soalan ini untuk renungan.

Harapan saya moga anda mendapat manfaat daripada tips kali ini. Nak lebih banyak tips? Rajin-rajin la melawat ke blog saya ya… 



Salam Hormat



Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥ FB PAGE 

♥ Email : juaazura81@gmail.com 

Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment