Cegah Dehidrasi Dengan Performance Drink Shaklee


Assalamualaikum.. Apa khabar semua? Hari ni nak cerita tentang dehidrasi. Apakah dehidrasi? Dehidrasi adalah gangguan dalam keseimbangan cairan atau air di dalam tubuh. Ianya terjadi kerana pengeluaran air (melalui peluh, kencing, cirit-birit )lebih banyak daripada air masuk ke dalam badan (minum air). Dehidrasi berlaku apabila tubuh kehilangan air serta garam galian seperti sodium, potasium, kalsium, fosfat dan sebagainya dari tubuh.

Tubuh kita memerlukan sekurang-kurangnya diantara enam hingga lapan gelas air sehari bagi memastikan sel-sel tubuh dapat berfungsi dengan baik. Kekurangan air di dalam badan boleh menyebabkan tubuh menghadapi masalah kerana 70 peratus daripada komposisi tubuh terdiri daripada air.

Pengambilan air yang mencukupi setiap hari adalah penting kerana organ-organ penting dalam tubuh seperti jantung, buah pinggang dan sebagainya dapat menjalankan tugasnya dengan sempurna.

Jangan tunggu sehingga benar-benar haus baru nak minum air tau...

Tubuh kita boleh mengalami dehidrasi sekiranya kita kurang meminum banyak air ditambah pula dengan cuaca panas yang keterlaluan pada masa sekarang dan dengan keaadaan kita yang sedang berpuasa.

Bagi yang memang tak gemar meminum air kosong, jom saya kongsikan apakah khasiat yang tersembunyi dan dimiliki oleh segelas air kosong. Sudah tentulah fungsi air di dalam tubuh kita ialah ianya berfungsi untuk mengkumuhkan bahan-bahan toksik yang terdapat dalam tubuh.

Apabila air yang diperlukan adalah mencukupi keperluan tubuh untuk memproses bahan kumuh, ianya (bahan kumuh) akan dapat disalirkan dengan baik. Setelah bahan kumuh disalirkan dengan baik, maka tubuh kita akan bebas daripada bahan-bahan toksik sekaligus menyebabkan ianya dapat berfungsi dengan baik.

Punca yang boleh menyebabkan dehidrasi

- Cirit birit
- Muntah-muntah
- Demam
- Diabetes
- Ubat-ubat diuretik
- Kencing tawar
- Kepanasan yang keterlaluan


Jika seseorang itu kerap berpeluh, kesan daripada cuaca panas yang terlampau, ia boleh menyebabkan cecair dalam tubuh akan berkurangan. Apabila cecair di dalam tubuh berkurangan, ini akan menyebabkan individu terbabit cepat letih dan kurang bertenaga. 

Semasa musim panas, pelbagai jenis penyakit boleh berlaku. Seseorang lebih cenderung untuk mengalami dehidrasi atau cirit-birit. Jika anak-anak atau ahli keluarga anda mengalami simptom dehidrasi atau cirit-birit, jangan tunggu sehingga mereka benar-benar lemah baru anda bertindak. Segeralah dapatkan rawatan doktor. Selain itu, antara ikhtiar yang kita boleh lakukan sementara menunggu rawatan doktor ialah dengan memberikan mereka Oral Rehydration Salts (ORS) ataupun minuman isotonik yang bebas karbonat dan bebas gula iaitu Performance Drink Shaklee. Minuman tersebut berfungsi untuk
boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang ketika berpeluh/cirit-birit.

Keistimewaan Performance Drink

1. Membekal Tenaga dan Daya Ketahanan Fizikal.
- Mengimbangi dan membekalkan elektrolot dalam tubuh dan mengimbangi metabolism air di dalam tubuh. Mengandungi potassium, kalsium, sodium, phosphorus, magnesium dan chloride.

2. Mencegah Penyahhidratan.
- Mengurangkan kehausan, mencegah penyahhidratan, melembabkan kulit dan kelihatan muda.

3. Mengekalkan Paras Gula
- Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan mempercepatkan penyembuhan akibat kecederaan otot.

4. Meningkatkan Daya Ketahanan Badan
- Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang dari badan, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan (bagi atlit) tanpa mencederakan tubuh.

Siapa Yang Perlukan Performance Drink

- Cirit-birit.
- Dehidrasi.
- Para atlit.
- Berpuasa.
- Sebelum dan selepas pembedahan.
- Tiada selera makan.
- Ibu yang menyusukan anak.
- Rendah paras gula.
- Kepeningan.
- Keletihan.
- Tidur lewat malam.
- Penyahhidratan otot dan kulit.

Beza Performance Drink Berbanding Minuman Isotonik Lain

Ujian klinikal membuktikan rumusan eksklusif OptiCarb yang sudah dipatenkan ini berupaya meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberikan tenaga dan memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh. Berbanding minuman sukan lain, Performance Drink mempunyai lebih 67% otot glikogen (sumber tenaga) dan menyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera.


Testimoni Performance Drink






Bagi yang nak dapatkan Performance Drink dapatkan segera sebagai persediaan di saat-saat kecemasan kat rumah tu. Kalau tengah-tengah malam tiba-tiba anak terkena cirit-birit, dah tak perlu kalut nak ke farmasi untuk dapatkan ORS. Beri je minum Performance Drink sementara nak ke klinik. Jika anda berminat nak order, boleh order kat butang di bawah ni ye..Klik je.. ok :) 





Salam Hormat

Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

 SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

 Shaklee ID : 1091952
 FB PAGE 

 Email : juaazura81@gmail.com

Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment