Atasi Masalah Ekzema Secara Semulajadi


Kesian kan kat kanak-kanak yang mengalami ekzema. Bak kata pepatah, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Kalau kanak-kanak lain bebas bermain serta melakukan aktiviti yang mereka suka, anak kita pula bertarung dengan penyakit ekzema. Paling menyedihkan hati ibu bapa apabila perkembangan emosi anak turut terjejas dek terlalu kerap menangis dan sukar tidur. Hal ini sekaligus turut menjejaskan perkembangan fizikal mereka.





Ekzema ialah sejenis penyakit kulit yang boleh menyebabkan keradangan, kegatalan, kering, mengelupas, kemerahan dan bersisik. Penyakit ini mempunyai kaitan dengan tindakbalas hipersensitif pada bahagian kulit, iaitu organ terbesar pada tubuh manusia. Radang ekzema boleh berlaku jika kulit mengalami iritasi yang disebabkan oleh bahan kimia, seperti bahan pencuci dalam mandian buih, syampu, serbuk cuci dan pelembut fabrik.

Kanak-kanak berusia kurang dua tahun selalunya lebih banyak menghidapi penyakit ini. Penyakit ini adalah masalah kesihatan yang ada kaitan dengan penyakit genetik iaitu ianya boleh jadi diwarisi dari ibu bapa. Bukan saja kanak-kanak, malah orang dewasa juga boleh menghidap penyakit ini.

Kesan penyakit ini pada kanak-kanak boleh dilihat pada bahagian lutut, pelipat siku, atas punggung, buku lali, belakang telinga, muka dan kulit kepala, manakala pada orang dewasa, ia lebih ketara di belakang lutut dan pelipat siku.

Diantara ciri ekzema ialah kulit penghidapnya yang sangat kering, kemerahan atau melepuh ketika mengalami serangan. Kegatalan yang dirasai menyebabkan pesakit sentiasa ingin menggaru. Akibat kekerapan menggaru, ianya akan menyebabkan bakteria Staphylococcus aureus (S. aureus) yang 95 peratus ada pada kulit penghidap ekzema atopik (permukaan), berjangkit dan membiak. Selain itu, kulit juga menjadi semakin rosak.

Antara Kaedah Rawatan

  • Mandi dengan menggunakan produk mandian yang boleh merawat kulit  kering.
  • Sentiasa menyapukan krim pelembap pada kulit.
  • Menyapu ubat yang mengandungi steroid
  • Menggunakan antibiotic.
  • Menggunakan sedatif antihistamin.


Walaupun penggunaan steroid adalah dipreskripsi oleh doctor, namun terdapat ibu bapa yang prihatin yang enggan menggunakannya kerana bimbang kesan sampingan terhadap anak mereka. Kesan sampingan penggunaan steroid ialah ia boleh menyebabkan kulit menjadi nipis jika digunakan jangka masa yang panjang. Persoalannya, berapa lamakah mereka perlu bergantung kepada steroid? Bukankah lebih baik jika menggunakan kaedah rawatan secara semulajadi?

Untuk pengetahuan, Shaklee mempunyai rangkaian supplemen yang boleh membantu masalah eczema di kalangan kanak-kanak maupun orang dewasa. Ibu bapa tak perlu la khuatir, sebab.. produk Shaklee ni adalah produk yang berasaskan bahan-bahan semulajadi dan tidak mengandungi steroid. Jom kita lihat supplemen yang sesuai untuk kanak-kanak. Set Ekzema untuk kanak-kanak terdiri daripada Meal Shakes, Basic H dan Herbal Blend.

Cara Penggunaannya

1. Meal Shakes (DIMINUM):- Merupakan multivitamin, protein dan serat yang berkhasiat baik untuk meningkatkan antibodi.
- Memulihkan luka dan menggantikan sel baru yang lebih sihat.

2. Basic H (MANDI) :- Pembersih dan pencuci serbaguna. Bertindak mengeringkan dan merawat eczema.

3. Herbal Blend (SAPU) :- Sari tumbuhan yang sangat super moist gitu…Berfungsi untuk mengekalkan kelembapan kulit.





Bagi orang dewasa pula, mereka bolehlah mengamalkan Alfalfa Complex, GLA Complex, Zinc Complex, B-Complex dan Vita-C.


Alfalfa Complex – Raja segala tumbuhan yang bagus untuk proses detoksifikasi. Juga berfungsi untuk melawan alahan.

GLA Complex – Memperbaiki inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, serta kulit kering.

Zinc Complex – Mempercepatkan pemulihan luka dalaman atau luaran  kulit . Memperbaiki alergi kulit.

B-Complex- Sebagai anti-stress.

Vita-C – Meningkatkan sistem imunisasi, menyingkatkan waktu pemulihan  serta memperbaiki simptom pendarahan




Sebelum terlupa, mari kita lihat testimoni dari penguna J





Dah jumpa kan..jalan penyelesaian untuk masalah ekzema? Jadi tunggu apa lagi? Jika anda telah puas berusaha dengan mendapatkan rawatan doctor namun penyakit eczema anda tidak menunjukkan tanda untuk hilang, inilah masanya untuk anda mendapatkan Set Ekzema Shaklee untuk anak anda. InshaAllah, anda pasti gembira dengan perkembangan positif anak anda. Ibu bapa mana yang tak suka kalau anak kembali ceria dan aktif serta bebas dari belenggu eczema?

Jika anda berminat nak dapatkan Set Ekzema tak kira la untuk anak anda atau untuk diri sendiri, anda boleh klik butang order kat bawah untuk membuat pembelian. Saya akan guide anda mengenai cara penggunaan produk-produk tersebut.




Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

 SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

 Shaklee ID : 1091952

 FB PAGE 

 Email : juaazura81@gmail.com
Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment