8 Tips Mudah Tambah Berat Badan


Salam sejahtera semua..Sebelum meneruskan entri kali ni, nak minta maaf awal-awal sebab sebenarnya agak lama dah janji nak tulis mengenai cara tambah berat badan ni. Kalau anda perasan, kat entri INI saya ada bagitau mengenai hal ni. Sori ya di atas kelewatan. Tak mau masam-masam muka k..Senyum sikit..Hehehe baru la ceria wajah tu. Jom teruskan pembacaan anda untuk mengetahui tips menambah berat badan.

Tak semua orang mengalami masalah berat badan berlebihan. Ada juga yang mengalami masalah berat badan, tapi kurang berat la pulak..  Berapa idealkah berat badan anda? (BMI) Body Mass Index (bagi yang berumur 18 tahun ke atas) yang ideal ialah sekitar 18.5 hingga kurang daripada 25. Anda termasuk dalam kumpulan kurang berat badan apabila BMI anda kurang daripada 18.5

Alahai..macam mana nak kasi berat badan ni naik ye???

Mesti ada yang tengah cari jalan nak tambah berat badan kan? Walhal, makan memang dah semangat.. tapi badan tak juga naik-naik. Jangan risau, masih belum terlambat untuk anda berusaha menambah berat badan anda tu. 

Tips Tambah Berat Badan

1. Kira jumlah kalori yang anda perlukan setiap hari berdasarkan kepada maklumat yang seperti jantina, umur, ketinggian, berat badan dan aktiviti yang anda lakukan seharian.

2. Catat jenis makanan serta jumlah kalori yang anda telah ambil setiap hari. Jumlah kalori yang anda harus ambil setiap hari seelok-eloknya tidak kurang daripada jumlah kalori yang anda perlukan (seperti pengiraan yang telah dilakukan di no 1).

3. Lebihkan makanan yang kaya karbohidrat seperti nasi, mee, kentang dan sebagainya kerana makanan ini merupakan sumber tenaga.

4. Jangan mengabaikan pengambilan sumber makanan berprotein. Ini adalah kerana sumber protein boleh membantu membina otot dan menaikkan berat badan.

5. Makan secara teratur iaitu makan pada waktunya seperti sarapan di waktu pagi, makan tengahari dan malam. Diantara waktu makan tersebut bolehla mengambil makanan namun seelok-eloknya janganlah sampai berlebihan pula.

6. Dapatkan tidur secukupnya. Tidur yang mencukupi penting untuk membantu memperbaiki fungsi-fungsi organ tubuh badan kita. Seboleh-bolehnya elakkan diri daripada stress kerana ia juga boleh merencat perkembangan tubuh.

7. Banyakkan meminum air kosong/suam. Air suam yang banyak atau mencukupi membantu proses membuang toksin di dalam badan melalui kencing dan peluh. Gantikan air yang hilang di dalam badan dengan meminum air setiap kali selepas ke tandas.

8. Amalkan bersenam dan disamping itu mengambil Set Tambah Berat Badan Shaklee untuk menambah berat badan secara sihat dan semulajadi.

Bagaimana Set Tambah Berat Badan Shaklee boleh membantu?

1. Vita-Lea.
- Membekalkan tenaga segera dan kecergasan tubuh.
- Melengkapkan kekurangan nutrisi pada tubuh kerana ia mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting.

2. Meal Shakes.
-  Membekalkan nutrisi lengkap kepada sel tubuh serta kaya protein.
- Membantu tumbesaran dengan khasiat asid folik, biotin, kalsium dan magnesium untuk membina tulang dan sel-sel untuk tumbesaran.

3. B-Complex .
- Menggalakkan tumbesaran yang sihat untuk bayi dan kanak-kanak.
- Mencegah anemia dan membantu mengatasi tekanan/stress.



Jadi, dah tau tips tambah berat badan? Jom lakukan tips yang diberikan :D Semoga mendatangkan hasil. Jika nak cuba supplemen yang disarankan pun boleh. Itu juga merupakan salah satu usaha. Klik je butang untuk pembelian yea..




Salam Hormat

Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952


♥ Email : juaazura81@gmail.com
Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment