Simptom Penyakit Kayap Serta Petua Mengatasinya Sebelum Ianya Melarat


Kayap atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai Shingles adalah masalah kulit yang disebabkan oleh kuman Varicella Zooster. Kuman tersebut juga adalah merupakan kuman yang sama yang menyebabkan penyakit campak.




Golongan Berisiko Diserang Penyakit Kayap.

1. Kebiasaannya, kayap terjadi kepada pesakit yang pernah menghidap demam campak. Virus Varicella Zooster ‘bersembunyi’ di dalam lapisan saraf pesakit yang telah dijangkiti demam campak. Ianya akan aktif semula dan pada ketika itu, simptom kayap akan timbul.

2. Individu yang mempunyai sistem imun yang lemah juga berisiko untuk menghidap kayap. 

3. Individu yang mengambil ubat yang meninggalkan kesan kepada sistem imun mereka seperti steroid atau ubatan yang diambil setelah melakukan pemindahan organ. 


Simptom Kayap

Demam.

Badan berasa panas dan lesu.

Sengal atau kebas pada bahagian badan yang tertentu.

Rasa pedih atau rasa seperti dicucuk jarum pada jaringan saraf tempat Virus Varicella Zooster bersembunyi. 

Setelah beberapa hari mengalami simptom seperti di atas, ruam akan mula timbul. Ruam ini kelihatan seperti gelembung air seakan-akan ruam akibat campak, namun ianya sangat pedih. 

Sebelum Zura kongsikan rawatan untuk penyakit kayap, Zura nak ajak anda membaca pengalaman Cik Siti Norhayati Abdul Halim dengan kayap pada bahagian muka yang dialami oleh beliau.


TESTIMONI 005: SITI NORHAYATI ABDUL HALIM
Ingat lagi Ramadhan 2011, tragedi diserang penyakit kayap. kene tang muke plak tu. Habis separuh muke sebelah kanan melepuh2. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak. Makan ubat Anti-Viral Acyclovir 5x sehari. So, mmg tak boleh menunaikan ibadah berpuasa langsung! 
Lepas kene discharge, selain teruskan makan Acyclovir dan sapu dalam mata, Along Hadhatina Mkb bagi makan NUTRIFERON.
NUTRIFERON ni untuk boost balik sistem imunisasi yang dah jatuh/lemah. Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee dari Along, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muke.. 
LECITHIN pun consume jugak lepas tu sebab kayap ni tinggalkan parut hitam kat kawasan yang di'jajah' kayap tu. Memang jadi "two Face" bile daftar masuk LLB di UiTM. Belajar tetap Belajar. Ubat makan jugak. Dalam 5 bulan berturut-turut makan
LECITHIN dan juga B COMPLEX, warna kulit muka dah sekata balik. Dah takde 'two face'. 
Thanks to Emak Hajjah Nur Huda yang tak henti2 menjaga kakak time berkayap tu, Along- sebab buat research pasal kayap and bagi supplement SHAKLEE NUTRIFERON, LECITHIN & B COMPLEX tu... serta adik beradik laien yang menggembirekan hati dengan menggelar kakak si KAYAPA. Kikikikiki~
Bila sakit jangan risau, YAKIN PADA ALLAH. Sebab setiap sesuatu tu datang dari Allah. Bila dah cukup time, Allah akan ambil balik yang didatangkan tu. Kayap ni die bagi, then bile dah usaha dan YAKIN PADA DIA akan sembuhkan, dia ambil balik kayap tu. FAITH IS EVERYTHING!
Happy Sayyidul Ayyam. Zikir Hari Ini: Ya Allah.


Rawatan Untuk Kayap.

Adalah sangat penting mendapatkan rawatan awal dalam masa 3 hari selepas ruam mulai kelihatan. Terutamanya jika ruam terbentuk di bahagian muka. Ini adalah kerana ruam yang timbul di bahagian muka melibatkan jaringan saraf pada mata dan selaput mata. Dikhuatiri jika lambat mendapatkan rawatan ianya boleh menyebabkan buta.

Untuk mengurangkan risiko komplikasi akibat kayap, biasanya pesakit akan diberikan ubat anti-virus.

Supplemen Untuk Membantu Mengatasi Kayap.

3. Lecithin
4. VIVIX.

Setelah ruam mengecut, ia akan berbentuk seperti keruping. Keruping tersebut akan tertanggal dan meninggalkan parut. Selain itu, rasa sakit pada bahagian yang dihinggapi kayap akan masih dirasai selama beberapa minggu.

InshaAllah dengan supplemen yang dicadangkan di atas, kayap anda juga akan bertempiaran lari seperti mana yang dialami oleh Cik Siti Norhayati.

Anda boleh membuat pembelian Set Kayap ini secara online melalui butang order di bawah.

ATAU,

Hubungi Zura untuk mendapatkan set kayap anda hari ini.










Salam Hormat



Kawasan COD : Petra Jaya - Pending - Kuching, Demak, Matang Jaya (Emart)

Pos: Seluruh Malaysia


Pengedar Sah Shaklee Anda;

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

FB PAGE 
Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment