Mengapa Graduan Lepasan Universiti Kena Mula Berniaga Bermula Dari Sekarang


Ayat biasa yang kita dengar sedari kita kecil ialah.."belajar rajin-rajin sampai universiti, dah tamat belajar universiti nanti, dapat kerja berpangkat tinggi dan gaji pun besar". Kita pun angguk² kepala sambil berazam nak belajar rajin hingga ke universiti & dapat kerja berpangkat & bergaji besar. Hakikatnya, pada zaman sekarang, berapa ramai lepasan universiti yang masih belum berpeluang bekerja di sektor kerajaan mahupun swasta setelah menamatkan pengajian mereka. Beberapa sebab telah dikenalpasti mengapa graduan lepasan universiti kena mula berniaga dari sekarang.

Pesanan "belajar rajin-rajin sampai universiti, dah tamat belajar universiti nanti, dapat kerja berpangkat tinggi dan gaji pun besar" memang bagus. Cuma, sekarang ni kita perlu juga menukar sedikit mind set kita supaya tidak terlalu terikat untuk bekerja makan gaji.

Mengapa??

Sebab, pada zaman sekarang, berapa ramai graduan yang masih menganggur? Sampai bila nak menunggu hingga dapat kerja di sektor kerajaan? Sedangkan baru je habis belajar, kebanyakkan pelajar zaman sekarang dah pun terikat dengan komitmen dengan PTPTN.

Bagaimana nak membayar pinjaman PTPTN jika masih belum mempunyai pendapatan??? 




Life must goes on dik....mari akak share peluang yang ada yang boleh adik rebut.

9 Daripada 10 Rezeki Datangnya Dari Perniagaan.

Ya...sementara menunggu kerja yang bersesesuaian dengan kelulusan adik-adik, tak salah jika adik memulakan langkah untuk berniaga. Sebagai permulaan untuk berniaga, carilah perniagaan yang tidak memerlukan

*modal yang besar.

*kedai fizikal.





Apa yang penting ialah modal diri sendiri. Bagaimana modal diri sendiri tu?

Semuanya bermula dengan kemahuan & kesungguhan adik-adik. 

Sejauh mana adik nak ubah nasib adik dan keluarga.

Sejauh mana adik sanggup keluar dari comfort zone.

Itulah antara modal diri sendiri.


Tips Untuk Yang Nak Memulakan Perniagaan

Sekarang ni, terlalu banyakkkk peluang perniagaan bagaikan cendawan tumbuh lepas hujan. Nak memilih jenis perniagaan apa pun pening. Jangan tersalah langkah dik! Hati-hati dengan SKIM CEPAT KAYA & CEPAT LINGKUP.

Bagi yang tiada modal untuk berniaga, boleh bermula dengan dropship. Bagi yang ada modal bawah RM100, adik bolehla hubungi akak supaya akak dapat guide adik dengan peluang perniagaan bersama dengan Shaklee.

Jangan tak tau, selain daripada makan supplemen Shaklee, korang pun boleh jana income dari rumah juga. Jika anda benar-benar serius ingin menjana pendapatan bersama Shaklee, hubungi Zura untuk tindakan selanjutnya.







Mentor Bisnes Anda

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥ FB PAGE 

Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment