Bagaimana Menjadi Usahawan Berjaya Walaupun Anda Seorang Introvert

Dianggap sebagai individu yang tidak suka bersosial atau agak pemalu, sebenarnya mereka yang introvert ni lebih bersemangat dan fokus apabila bersendirian berbanding apabila berada di khalayak ramai. Boleh ke seorang yang introvert menjadi usahawan berjaya? Ha..anda kena baca sampai habis artikel ni kerana Zura akan share kelebihan bagaimana menjadi usahawan berjaya walaupun anda seorang Introvert macam Zura :D



Rupanya, ramai juga usahawan hebat dan mereka yang terkenal adalah individu yang introvert. Antaranya ialah Bill Gates, Warren Buffet (kedua-duanya adalah individu terkaya di dunia), Einstein, J.K Rowling dan Mahatma Gandhi.


Bill Gates ushawan terkaya di dunia adalah seorang introvert


Apakah yang menyebabkan individu introvert begitu hebat dalam perniagaan? Mari kita lihat beberapa sifat introverts yang menyebabkan mereka berjaya dalam bidang perniagaan yang berdaya saing.

Kelebihan Introvert Yang Membuatkan Mereka Boleh Berjaya

1. Observant.

Anda yang introvert suka memerhati sekeliling anda. Anda belajar daripada pemerhatian tersebut, dan secara tak langsung dapat banyak ilmu melalui pemerhatian tersebut.

2. Banyak Berfikir

Bila selalu observe, secara tak langsung menjadikan anda seorang yang pemikir. Bila banyak berfikir, daripada situ datangnya perancangan anda. Masa bersendirian anda penuhi dengan merancang blueprint dan anda berusaha memastikan perancangan tersebut dilaksanakan.


3. Mempunyai network yang berkualiti.

Individu introvert tak ramai kawan, tapi percayalah, kawan-kawan anda adalah yang berkualiti. Maksud kualiti disini ialah anda kenal rapat dengan kawan-kawan anda dan perhubungan anda sangat erat.

Dalam bidang perniagaan, anda menjalin hubungan baik dengan pelanggan anda dan dari situ bisnes anda boleh berkembang bila wujudnya kepercayaan di antara anda dan pelanggan anda.

Hubungan peribadi anda yang baik sesama pelanggan sedia ada menyebabkan adanya promosi percuma mulut ke mulut tentang anda daripada pelanggan anda kepada ahli keluarga dan rakan-rakan mereka.

Kelebihannya ialah, jualan berulang akan sentiasa berlaku. Betul ke betul?


Tiada idea untuk menjalankan perniagaan apa?

Satu cadangan yang boleh Zura berikan ialah anda boleh membuat bisnes online. Individu introvert lebih mahir berkomunikasi melalui penulisan berbanding komunikasi secara lisan.



Kebaikan berniaga secara online ni ialah anda tak perlu nak bersemuka dengan orang begitu kerap. Tambahan pula, anda juga tak perlu nak sewa kedai fizikal. Berniaga secara maya kekdahnya..

Inila sebabnya Zura suka bisnes online Shaklee. Anda pun tau kan, modal yang banyak perlu dikeluarkan bila memulakan perniagaan yang memerlukan kita mempunyai kedai fizikal.

Bisnes online Shaklee ni pula, umpama anda menjalankan bisnes secara dropship. Bila anda dapat tempahan dari pelanggan, anda order tempahan tersebut melalui sistem online Shaklee2u, lepas tu Shaklee akan uruskan penghantaran kepada pelanggan anda.

Tempahan dilakukan secara atas talian (online) di laman Shaklee2u

Tips marketing atau pemasaran secara online melalui blog, fb dan ig Zura sedia bongkarkan khas untuk anda yang menyertai group Zura. Bukan itu saja, malah anda juga akan dimasukkan ke dalam group coaching khas melalui whatsapp.

Oh ya, sebelum Zura mengundur diri, suka untuk Zura kongsikan tips memilih group Shaklee yang betul untuk anda. Buatlah pilihan bijak.


Zura bersedia membantu anda. Bagaimana pula dengan anda? Dah bersedia memulakan perniagaan sendiri? Jika YA, hubungi Zura hari ni juga & selamat datang ke group kami :)



Bisnes Mentor Anda

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628


♥ Shaklee ID : 1091952


♥  FB PAGE

Email : juaazura81@gmail.com





Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment