Patah Tulang, Tips

Cara Sembuhkan Patah Tulang Supaya Dapat Melakukan Aktiviti Kegemaran Semula

Anda sedang mengalami patah tulang dan semestinya sedang berikhtiar untuk menyembuhkannya. Jangan risau kerana Zura akan kongsikan cara sembuhkan patah tulang dengan cepat supaya anda dapat melakukan aktiviti harian tanpa batasan.

Patah tulang adalah sesuatu yang menyakitkan dan mengambil masa yang lama untuk sembuh. Menurut Nemours Foundation, badan kita secara semulajadi mampu menyembuhkan patah dengan tulang sendiri. Namun penyembuhan patah tulang ni mengambil kira faktor usia pesakit juga. Dikatakan kanak-kanak lebih cepat sembuh berbanding orang dewasa.

Faktor-faktor lain yang mempengaruhi penyembuhan:

Lokasi dan jenis kepatahan yang dialami.
Keadaan kesihatan pesakit.
Nutrisi
Menjalani rawatan dengan patuh.
Merokok.
Pengambilan alkohol.

Apakah tanda-tanda patah tulang?

Tanda-tanda patah:

Bengkak, kelihatan merah serta tulang kelihatan seperti tidak selari atau anggota yang patah tidak normal bentuknya.

Sakit yang teramat sangat dan pesakit tidak boleh menggerakkan bahagian yang cedera itu.

Untuk patah jenis terbuka, luka dan tulang yang patah tersebut boleh dilihat.

Langkah-langkah mempercepatkan penyembuhan patah tulang.

1) Tidak mengambil alkohol.
Adalah lebih baik untuk menahan diri daripada mengambil alkohol semasa anda dalam proses penyembuhan. Untuk menyembuhkan tulang dengan betul dan cepat, sel-sel tulang mesti membentuk ‘matriks,’ yang kemudiannya mengeras ke dalam tulang. Pengambilan alkohol mengubah matriks ini dengan menghalang pembentukan osteoblas dan mengurangkan keupayaan mereka untuk bertindak balas terhadap isyarat yang biasanya mencetuskan pembentukan tulang selepas keretakan.

2) Dilarang merokok.
Pesakit yang merokok, mengambil masa yang lebih lama untuk sembuh dan risiko tulang tidak sembuh adalah lebih tinggi (nonunion). Ini adalah disebabkan kerana merokok memindahkan aliran darah ke tulang, sedangkan aliran darah adalah perlu untuk membekalkan nutrien yang diperlukan oleh sel-sel untuk menyembuhkan tulang.

3) Mengurangkan pengambilan kafein.
Kopi, coca cola dan minuman berkafein yang lain meningkatkan kadar kehilangan kalsium melalui air kencing, sedangkan anda memerlukan kalsium untuk pembinaan tulang baru.

Sambil anda mengurangkan kafein, anda juga digalakkan mengambil kalsium dalam jumlah yang disyorkan.

4) Makan makanan yang seimbang dan bernutrisi.
Terdapat beberapa makanan yang boleh membantu mempercepatkan proses penyembuhan.

Brokoli
Brokoli adalah salah satu makanan terbaik untuk makan untuk penyembuhan tulang yang patah kerana ia kaya dengan vitamin K. Menurut Institute Linus Pauling di Oregon State University, vitamin K bertindak bersama-sama dengan mineral lain untuk membantu membentuk jisim tulang. Vitamin K juga mempercepatkan penyembuhan tulang yang patah kerana ia terlibat dalam proses pemineralan tulang.

Yogurt
Dr Susan Brown dari Better Bones Centre menyatakan bahawa asid amino, yang merupakan blok binaan protein dan mineral kalsium kedua-duanya boleh membantu menyembuhkan tulang yang patah. Menurut beliau, asid amino yang ditemui dalam yogurt, seperti lisin dan glutamin meningkatkan penyerapan kalsium dan meningkatkan jisim tulang. Selain itu, kalsium yang terdapat dalam yogurt adalah penting untuk penyembuhan tulang kerana tulang terdiri kebanyakannya daripada kalsium dan fosforus.

Oren
Makan oren boleh mempunyai beberapa manfaat kepada mereka yang mempunyai tulang yang patah. Menurut Better Bones Centre, oren kaya dengan vitamin C, yang bertindak sebagai agen anti-radang, mengurangkan kesakitan serta menggalakkan pertumbuhan tulang baru. Vitamin C juga boleh meningkatkan fungsi sistem imun supaya penyembuhan menjadi lebih cepat.

5)Semak pengambilan protein anda.
Kira-kira separuh daripada tulang kita adalah terdiri daripada protein. Apabila keretakan atau patah tulang berlaku, badan kita secara semulajadi akan mengumpul blok binaan protein untuk mensintesis satu struktur matriks protein tulang baru. Makanan tambahan yang tinggi protein meningkatkan faktor pertumbuhan seperti polipeptida yang memiliki daya kesan positif ke atas rangka, kekuatan otot, tindak balas imun, dan pembaharuan tulang.

Moga 5 langkah penyembuhan patah tulang yang Zura berikan dapat membantu anda sembuh seperti sediakala. Untuk nutrisi/vitamin yang membantu menyembuhkan patah tulang, Zura telah sertakan dalam cart di bawah.

Anda boleh membeli terus secara online & panduan makan akan diberikan khas untuk anda yang membeli melalui link pada cart tersebut.

Set tulang patah shaklee

 

beli set tulang patah

 

P/S: Moga cepat sembuh 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge