Tips

Cara semulajadi turunkan bacaan kreatinin dan selamatkan buah pinggang

Aliran darah anda mengangkut kreatinin ke buah pinggang dan badan anda menapisnya melalui urin. Apabila buah pinggang anda tidak berfungsi dengan baik, bacaan kreatinin dalam darah anda akan meningkat. Ini boleh menyebabkan uremia yang boleh mengancam nyawa. Dialisis adalah rawatan biasa bagi masalah buah pinggang. Berbincang dengan doktor anda mengenai cara menurunkan bacaan kreatinin termasuk cara semulajadi turunkan bacaan kreatinin.

Cara terbaik untuk menurunkan tahap kreatinin anda adalah untuk merawat penyebab utama kreatinin meningkat. Di samping menjalani dialisis, anda juga boleh berikhtiar menurunkan kreatinin anda  melalui perubahan gaya hidup atau cara semulajadi seperti;

1. Kurangkan senaman intensif

Senaman sememangnya aktiviti yang baik untuk diamalkan. Namun, senaman berlebihan boleh meningkatkan kadar kreatinin anda. Memandangkan metabolisme otot menghasilkan kreatinin, otot yang terlalu banyak yang dihasilkan melalui aktiviti senaman yang berat boleh meningkatkan bacaan kreatinin.

Berbincang dengan doktor anda tentang jenis senaman yang sesuai anda lakukan. Anda boleh memilih berjalan berbanding berlari, atau melakukan yoga bukannya mengangkat berat.

2. Elakkan mengambil suplemen yang mengandungi kreatinin

Badan kita juga menghasilkan creatinin daripada asid amino pada hati dan buah pinggang. Selain daripada kreatinin semulajadi yang dihasilkan badan, kreatinin juga boleh didapati dalam bentuk suplemen oral.

Sesetengah atlet menggunakan suplemen yang mengandungi kreatinin untuk membantu meningkatkan prestasi mereka semasa bersukan.

Anda yang nak menurunkan tahap kreatinin tidak disarankan mengambil supplemen yang mengandungi creatine.

3. Kurangkan pengambilan protein anda

Kajian mendapati pengambilan makanan tinggi protein yang banyak dapat meningkatkan kadar kreatinin.

Anda yang kerap mengambil makanan seperti daging merah atau sumber protein lain, termasuk produk tenusu, mungkin mempunyai tahap kreatinin yang lebih tinggi berbanding mereka yang kurang memakan makanan tersebut.

Jika anda kerap makan daging, anda boleh beralih kepada lebih banyak hidangan makanan yang berasaskan sayuran. Cuba tukar burger daging kepada sayur-sayuran, sup sayur-sayuran yang hangat, atau sup lentil.

4. Makan lebih banyak serat

Satu kajian menunjukkan penurunan ketara pada kadar kreatinin  pesakit buah pinggang kronik yang meningkatkan pengambilan serat mereka.

Serat boleh didapati dalam banyak makanan, termasuk:

– buah-buahan

– sayur-sayuran

– bijirin penuh

5. Berbincang dengan doktor anda tentang berapa banyak cecair yang perlu anda minum dalam sehari.

Dehidrasi boleh meningkatkan tahap kreatinin. Pengambilan cecair juga boleh menjadi isu bagi sesetengah orang yang mengalami penyakit buah pinggang. Berbincang dengan doktor anda tentang berapa banyak air dan cecair lain yang anda boleh minum setiap hari dan waktu yang terbaik untuk meminumnya.

6. Mengamalkan resveratrol dan polifenol tinggi antioksidan.

Resveratrol dan polifenol tinggi antioksidan ini membantu mengurangkan tekanan oksidatif (oxidative stress) pada sel nephron buah pinggang. Hal ini membantu mengurangkan risiko kerosakan lebih serius kepada ginjal.

Selain itu, resveratrol juga berperanan mengurangkan penggumpalan platelet dalam ginjal.

Apa kata mereka yang telah merasai sendiri kesan mengambil sirap antioksidan ini.

Badan rasa ringan dan lebih bertenaga

 

Lebih bertenaga, kurang sakit badan dan boleh solat berjemaah di surau.
Paras creatinine turun dari 1189 ke 558. Paras gula, potassium dan kolesterol juga normal

 

Bacaan kreatinin turun daripada 1000 ke 100

 

Alhamdulillah, ahli keluarga mana pastinya orang yang gembira dengan perubahan positif yang dialami mereka yang telah mengamalkan sirap kaya antioksidan resveratrol dan polifenol ni.

Anda yang sedang berikhtiar menurunkan bacaan kreatinin juga boleh merasa sendiri efek positif macam ni.

Tempah sekarang dan rasai perbezaan tahap kesihatan anda sekarang.

Klik butang beli di bawah untuk belian secara online  atau whatsapp Zura.

Set tulang patah shaklee
beli set tulang patah

Kawasan COD : Petra Jaya – Pending – Kuching, Demak, Matang Jaya (Emart)

Pos : Seluruh Malaysia, Brunei, Singapura

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥  FB PAGE

♥ Email : juaazura81@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge