Krisis Pemulihan ( Healing Crisis)Apakah yang dimaksudkan dengan krisis pemulihan atau healing crisis? Haa..kalau nak tahu cepat-cepat ambik popcorn sambil baca entri ni sampai habis ya.:D Biasanya, krisis pemulihan ni berlaku bila seseorang tu mula mengambil supplemen. Ianya adalah jangkamasa penyesuaian atau tindak balas oleh tubuh kita kerana kekurangan khasiat disebabkan tabiat pemakanan kita. Apabila makanan berkhasiat dibekalkan dengan mengejut oleh supplemen, maka terjadilah krisis pemulihan.

Tempoh Krisis Pemulihan Berlaku

Semasa jangkamasa penyesuaian, berkemungkinan penyakit-penyakit yang pernah dialami tubuh dahulu akan timbul kembali. Biasanya ia terjadi untuk beberapa hari. Walaubagaimanapun, tubuh yang lemah akan mengambil masa yang lama untuk pulih.

Keadaan ini disebabkan oleh toksin yang telah bertimbun di dalam tubuh kita untuk jangkamasa yang lama. Contoh toksin-toksin yang mungkin terdapat di dalam tubuh kita ialah sisa-sisa makanan berkimia, lemak, diet yang tidak seimbang, antibiotik, pengambilan ubat-ubatan, stress dan kurang tidur. Bayangkan betapa banyaknya toksin di dalam badan kita yang selama ni kita tak sedar pun kewujudannya.

Bagaimana Supplement Bertindak

Supplement membantu mempertingkatkan sistem imun kita, kebolehan detoksifikasi serta pengawalan organ-organ kita.

Gejala Yang Timbul Akibat Detoksifikasi

Berkemungkinan kita akan mengalami pening, lesu, sakit kepala, ketidakhadaman (perut kembung, lapar), cirit-birit, kelaparan, kahak berlebihan, kencing berwarna keruh, berasa hangat dan lain-lain. Simptom-simptom ini berbeza antara individu dan akan berlalu 1 hingga 2 minggu.

Apa Yang Perlu Dilakukan

Minumlah banyak air bersih, rehat secukupnya dan makanlah lebih sayur-sayuran dan buah-buahan. Biasanya saya akan menasihati pelanggan saya yang mengalami gejala krisis pemulihan selepas memakan supplement, supaya jangan berhenti makan supplement. Itu tandanya badan kita sedang mengalami penyesuaian. Nak ke kalau dah berenti makan supplemen tu, kemudian cadang nak makan semula, mestilah krisis pemulihan tu pun datang sekali lagi ya tak? Tak rugi kalau anda bersabar sedikit kan kerana bila anda merasa kesan positif perubahan pada mutu kesihatan anda sekeluarga, InshaAllah anda akan bersyukur kerana telah membuat pilihan yang bijak dalam memilih supplemen untuk anda dan sekeluarga.Your Shaklee Independent Distributor
Azura Zainalabidin
♥ SMS | Call | Whatsapp : 016-800 4628
♥ Shaklee ID : 1091952
♥ FB Page 
♥ Email : juaazura81@gmail.com

Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment