Adakah Anda Merancang Untuk Hamil?

ASSALAMUALAIKUM

Jika sebelum ni saya ada menulis tentang panduan mendapatkan zuriat, kali ni saya nak kongsikan dengan anda faktor yang boleh menyebabkan kehamilan memakan masa yang lama. Ya, saya tahu rezeki di tangan Tuhan, namun tiada salahnya anda dan pasangan berusaha bagi mendapatkan zuriat kan? Soalnya, ialah anda telah berusaha… dapat atau tidak, kita sebagai hambaNYA hanya mampu berdoa dan berserah kepadaNYA setelah puas berusaha.

Anak adalah anugerah terindah bagi pasangan yang berkahwin.


Pasangan yang mempunyai kesuburan bulanan yang tinggi mempunyai peluang untuk hamil dengan cepat, iaitu mungkin dalam masa beberapa bulan selepas berkahwin. Pasangan dengan kesuburan bulanan yang rendah pula, mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk hamil. Namun ianya tidak semestinya bermaksud anda mempunyai masalah kesuburan kerana terdapat pasangan yang tidak hamil dalam tempoh setahun akan hamil pada tahun yang berikutnya kerana mereka terus mencuba untuk hamil.


Faktor Mengapa Kehamilan Memakan Masa Yang Lama

Di antara faktor yang mempengaruhi peluang kehamilan adalah seperti;

a)        Umur anda dan pasangan.
b)        Diet anda dan pasangan.
c)        Gaya hidup anda dan pasangan.
c)        Pekerjaan anda dan pasangan.
d)        Saiz badan anda dan pasangan samada BERLEBIHAN BERAT BADAN 
            atau KURANG BERAT BADAN.             
e)        Kesihatan reproduktif anda dan pasangan.
f)         Penyakit kronik.
g)        Kekerapan melakukan hubungan seks.


Bagaimana Untuk Meningkatkan Peluang Kehamilan?

a. Kesihatan anda dan suami haruslah berada dalam keadaan yang baik. Memandangkan anda memang merancang untuk hamil, lakukan hubungan seks dengan kerap tanpa adanya perlindungan (kondom lelaki/wanita).       

b.  Pastikan bilakah hari anda benar-benar subur (hari dimana proses ovulasi berlaku) kerana pada hari tersebut adalah masanya anda paling subur di dalam kitaran haid anda. Pada masa beginilah waktunya yang paling sesuai untuk anda dan pasangan melakukan hubungan seks.

c.  Nikmati hubungan intim anda berdua dan elakkan daripada melakukan hubungan seks dalam keadaan tertekan, marah atau sakit.

d. Dipihak suami, kualiti sperma yang dihasilkan juga memainkan peranan untuk meningkatkan peluang kehamilan.


Jika anda dan pasangan masih muda dan sihat, setelah percubaan untuk mendapatkan bayi selama lebih kurang 1 tahun masih belum menampakkan hasil, anda berdua seelok-eloknya berjumpa dengan doktor. Bagi pasangan berusia 35 tahun atau lebih pula, anda dinasihatkan mendapatkan pemeriksaan doktor terlebih dahulu. 

Jom kita lihat pesanan Dr Hamid Arshat buat semua pasangan yang sedang berusaha mendapat zuriat.

1.  Tumpukan masa dengan berdoa.
2.  Berusaha menguruskan badan dengan berdiet (bagi yang obesiti)
3.  Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.
4.  Makan supplemen-supplemen multivitamin seperti Vitamin E, Vitamin C, Folic Acid.
5.  Tenangkan jiwa dan emosi
6.  Jangan tergesa-gesa.
7. Setiap rawatan perlu 3 hingga 6 bulan untuk melihat keberkesanan.


Mari kita lihat testimoni pengguna supplemen semulajadi Shaklee yang berjaya hamil (dengan izinNYA) dan atas usaha mereka untuk meningkatkan kesuburan mereka dan pasangan.


- Inilah yang dinamakan rezeki dari Illahi :)
- Baru sekali cuba GLA Complex UPT positif.-  Puan Kamsiah Ahmad mengalami period yang tidak teratur semenjak zaman bujang.
- Selepas mendapat 2 orang anak, period masih lagi tak teratur.
- Kali terakhir period pada Oktober 2011 dan tidak didatangi period lagi selepas itu.
- Mengamalkan GLA Complex dan ESP mengatur kitaran haid. 
- Alhamdulillah, period datang semula pada bulan puasa Ogos 2012.
- Akhirnya mengandung anak yang ke -3.  
- Puan Farah disarankan mengambil Vitamin C, Vitamin E dan B.Complex lantaran belum hamil setelah lebih setahun berkahwin.
- Alhamdulillah, setelah 1-2 bulan mengamalkan supplemen-supplemen tersebut, beliau telah disahkan hamil.- Dengan mengamalkan GLA Complex & B. Complex, penantian selama 7 tahun mendatangkan hasil.
Inilah supplemen untuk kesuburan yang diamalkan di dalam testimoni-testimoni pengguna di atas. Untuk mengetahui lebih lanjut fungsi setiap satu supplemen di atas, jom klik DI SINI.


Seronok... kan, bila usaha mereka mendatangkan hasil (dengan izinNYA). Saya yang membaca perkongsian mereka pun turut teruja. Anda bagaimana? Ada yang bersabar menanti selama 7 tahun.  Apa yang penting ialah usaha berterusan dan bertawakal kepada Allah SWT. InshaAllah suatu hari nanti akan ada rezeki anda dan pasangan untuk dikurniakan zuriat. 

Jika anda rasa inilah masanya untuk anda bertindak, ayuh mulakan langkah pertama anda. Berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan terlebih dahulu. Jika ingin mencuba supplemen Shaklee untuk kesuburan, saya tahu anda pasti tahu langkah seterusnya :DSalam Hormat

Your Shaklee Independent Distributor
Azura Zainalabidin
♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628
♥ Shaklee ID : 1091952
♥ FB PAGE 
♥ Email : juaazura81@gmail.com 

Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment