Tips Kecantikkan Kulit Wajah


Assalamualaikum, apa khabar hari ni? Moga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik. Hari ni nak bicara tentang kecantikkan. Wanita dan kecantikkan..Memang tak dapat nak dipisahkan ibarat irama dan lagu. Hehe.. Bermacam cara yang dilakukan kaum wanita ni untuk menjaga kecantikkan wajah dan penampilan diri. Namun, sejauh mana cara nak mencantikkan kulit tersebut adalah selamat dan tidak membahayakan diri?


Relakah anda untuk disuntik demi nak cantik?

Anda dan tidak terkecuali juga saya mestilah memilih untuk cantik cara selamat dan semulajadi tanpa sebarang risiko yang memudaratkan diri seperti kanser kulit dan sebagainya kan..Mintak dijauhkanlah.. Bagi yang ada masalah jerawat mungkin anda patut meneliti makanan yang yang anda ambil hingga ianya memberikan reaksi kepada kulit anda. Namun, bukan semua orang yang menghidapi alahan terhadap makanan seperti kekacang, makanan yang berminyak, berempah atau yang terlalu pedas.

Ini adalah disebabkan bukanlah makanan yang menjadi punca masalah jerawat tersebut, tetapi ianya adalah bergantung kepada bagaimana tubuh anda memberi reaksi terhadap makanan yang dimakan.


Contoh makanan/minuman yang bereaksi terhadap jerawat.

1.  Makanan berlemak, berminyak serta bergoreng – Makanan sebegini boleh meningkatkan kandungan glukosa (gula) dalam darah dari karbohidrat dan lemak.

2.  Minuman berkafein dan berkarbonat – Kafein akan merangsang kalenjar adrenalin untuk merembeskan hormone penyebab stress. Selain itu, ia juga boleh mengganggu waktu tidur anda. Minuman berkarbonat pula mengandungi gula yang tinggi dan meyebabkan kulit menjadi berminyak.

3. Makanan dalam tin /processed food – Makanan dari sumber yang tidak asli (proses) adalah tidak sihat untuk dimakan.
Makanan dari produk tenusu – Alahan boleh berlaku disebabkan kandungan lemak dan hormon yang tinggi dari makanan berasaskan susu seperti susu lembu.

Contoh makanan/minuman yang elok diamalkan.

1.  Buah-buahan dan sayur-sayuran – Bunyinya macam klise, tapi inilah hakikatnya untuk mendapatkan kulit yang bebas jerawat!

2.  Makanan yang kaya serat – wholemeal, susu rendah lemak serta jus buah-buahan segar.

3.  Meminum air suam sekurang-kurangnya 3L sehari.

Bagaimana Supplemen Shaklee Membantu?

Boleh rujuk kat SINI bagaimana Set Kulit Shaklee boleh membantu masalah kulit anda.


Bagi yang ada simptom resdung, bolehla memasukkan Alfalfa Complex dalam set penjagaan kulit anda untuk proses detoks (buang toksin). Selain itu, GLA Complex juga bagus untuk mengimbangi hormon dalam tubuh.

Antara Fungsi GLA Complex

  • Menstabilkan hormon yang menjadi penyebab jerawat
  • Membantu mencairkan sebum yang berminyak
  • Mengurangkan rongga dari tersumbat
  • Mengurangkan gatal dan inflamasi
  • Menggalakkan kulit sihat  


Bila dah habis tackle masalah jerawat sampai jerawat pun segan nak bertapak kat muka, maka langkah seterusnya, bolehnya menggunakan supplemen untuk menghilangkan parut pula. Masa ni la nak repair  semula sel-sel yang selama ni dah rosak akibat jerawat, kesan penuaan dan kehilangan kolagen pada kulit. Jadi, elokla mula mengamalkan Collagen Shaklee ataupun kalau ada bajet lebih, tryla magic potion kami iaitu Vivix ;)

Anda tak perlu was-was untuk menggunakan produk Shaklee ni sebab ianya dijamin HALAL. Saya pun pengguna tegar produk ni kalau anda nak tau. Selain itu, produk Shaklee ni tiada mengandungi bahan kimia merbahaya seperti tretinoin atau merkuri.

Bagi yang ingin mencuba dan mengalami sendiri transformasi kulit wajah yang bebas jerawat, bebas cela dan awet muda, mulakan hari ni. Siapa tau mungkin inilah kali terakhir jerawat menghantui wajah anda. Kalau nak order, jangan segan..klik je butang order kat bawah ni..:)








Salam Hormat


Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

 SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

 Shaklee ID : 1091952

 FB PAGE 

 Email : juaazura81@gmail.com
Read More

Resipi ESP Yang Mudah Lagi Menyelerakan

Assalamualaikum…Salam ceria semua. Hari ni saya nak kongsikan resipi ESP. Banyak cara nak minum ESP sebenarnya, selain daripada mencampurkannya bersama air suam. Nak tau lebih lanjut resipi ESP? Jom saya bagitau.

Sesekali nak juga merasa variasi ESP ni kan. Yang penting, cara penyediaannya sangat mudah dan cepat.


Antara resepi ESP yang selalu saya buat ialah:-

1.  ESP + MILO

Biasanya saya minum ESP + MILO semasa bersahur dan berbuka. Caranya mudah je, campurkan 1 sudu ESP bersama 1 sudu MILO. Shake menggunakan shaker. Dah siap untuk diminum..

2.  ESP + Dutch Lady Full Cream (Strawberi).

Memang sedap tau, tambahan lagi bila diminum semasa sejuk. Segar je tekak ni..



3.  ESP + Meal Shakes

Sesekali tu tukar selera minum ESP ni memang best. Takde la korang jemu kalau asyik minum ESP ikut cara yang sama je. Sedap tau rasa vanilla pada Meal Shake.

4.  ESP+Meal Shakes+PD (Performance Drink)

Kadang-kadang semasa sahur, saya ambil ketiga-tiga kombinasi Set Mighty 3 Gems ni sekaligus.




Antara resipi ESP yang lain yang anda boleh juga cuba kat rumah ialah:

ESP + TWISTER TROPICANA (ikut perisa yang anda nak)

ESP + RIBENA

ESP + HORLICKS

ESP + SIRAP BANDUNG

ESP + FRESH MILK + KURMA

ESP + SUSU ANMUM

ESP + MANA-MANA JUS BUAH-BUAHAN(tembikai, epal @lobak)

Dan banyak lagi resepi ESP J. Boleh rujuk kat gambar ehsan dari Google ni..



Sebelum nak mengakhiri resipi ESP ni, saya nak kongsi juga khasiat ESP kepada anda.

Kebaikan ESP

1.  Awet Muda – mengandungi asid amino penting untuk membina sel, otot, kuku, rambut, darah, kulit dan lain-lain. Pengambilan yang kerap ialah kunci awet muda. Nak awet muda tak? Jomla try ESP :p

2. Baik untuk hormon – Kaya dengan isoflavones yang fungsinya adalah menyamai hormon wanita. Juga membantu merendahkan paras kolesterol, mencegah osteoporosis dan sakit jantung.

3. Baik untuk prostat (bukan untuk wanita je ESP ni) – Geneistein berupaya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia (radikal bebas) menukarkan sel DNA kepada sel kanser.

4. Meremajakan kulit – Merangsang permbentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, mempercepatkan penyembuhan luka. Yang paling best saya tahu anda semua pasti suka ialah ia juga membantu mengurangkan kesan parut.

5. Membekalkan tenaga – Membekalkan tenaga dengan segera dan menyebabkan tenaga berkekalan untuk tempoh yang lama. Macam time puasa begini, memang disyorkan la untuk anda mengamalkan ESP bagi yang selalu tak bermaya menjelang puasa.

6. Membaiki Pigmentasi – Membantu membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua. Juga membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur.

7. Membaiki memori – Membantu meningkatkan kualiti memori, dorongan seksual dan rangsangan.

Setakat ni je la entri saya untuk kali ni. Mari kita bereksperimen sendiri dengan resipi yang saya kongsikan. Yang belum cuba tu, boleh la cuba ESP sekarang dan rasai sendiri manfaat yang akan anda perolehi. InshaAllah kita akan bertemu di lain entri. Kalau nak order ESP boleh terus klik butang order kat bawah ni ok..





Salam Hormat



Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

 SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

 Shaklee ID : 1091952

 FB PAGE 

 Email : juaazura81@gmail.com
Read More

Faedah Dan Kelebihan Menjadi Ahli Shaklee


Assalamualaikum…Salam ceria semua. Hari ni tak nak cerita tentang permasalahan mengenai penyakit. Tapi tajuk nya masih tak lari dari Shaklee. Saya nak habaq kat anda semua tentang kelebihan menjadi ahli Shaklee. Apakah kelebihan menjadi ahli Shaklee ni? Kalau anda nak tau, baanyakkk sangat kelebihan menjadi ahli Shaklee. Kalau nak tau, jom baca sampai habis.


Kelebihan Menjadi Ahli Shaklee.

1. Modal Rendah.

Bagi yang pernah menjadi ahli mana-mana syarikat MLM, boleh bandingkan berapakah yuran keahlian berbanding yuran keahlian Shaklee. Di Shaklee yuran keahliannya adalah serendah RM65 (tambahan RM10 untuk kos pos kit ke Sem. M’sia dan RM20 ke Sabah/Sarawak).

Pernah saya didatangi seorang kenalan yang menceritakan bahawa modal beliau untuk menjadi ahli syarikat XYZ mencecah ribuan ringgit. Siap ada yang buat pinjaman bank lagi. Syukurlah saya tidak turut terjebat mengikut jejak langkah beliau. Memang naya la kalau saya terpaksa berhutang ribuan ringgit semata-mata nak jadi ahli syarikat tu.

Dengan Shaklee pula, tak memerlukan saya membuat pinjaman mana-mana tempat pun! Paling best ialah, anda tak perlu memperbaharui keahlian tu setiap tahun. Asalkan anda ada melakukan walau satu transaksi pembelian dalam satu tahun sudah memadai.  

2.  Penjimatan Dari Segi Harga.

Bila anda telah mendaftar sebagai ahli Shaklee, anda terus layak menikmati pembelian barang pada harga ahli. Di sini, anda dapat jimat sebanyak 15%-20% dari harga pasaran.


3.  Dapat BONUS/CASH BACK

Setiap pembelian bulanan berjumlah minimum 150uv akan melayakkan anda mendapat bonus dari Shaklee. Bonus tersebut akan dibayar ke akaun anda pada pertengahan bulan yang akan datang. Jadi, lagi banyak pembelian yang ada lakukan, lagi banyak la bonus yang masyuk…Hehe..

Bonus ni tak semestinya untuk ahli Shaklee yang menjalankan bisnes (jual produk Shaklee), ahli yang makan sendiri bersama-sama keluarga dan rakan  pun layak dapat bonus. Asalkan, point (uv) anda adalah 150uv dan ke atas.


4.  Mempunyai Sistem Online.

Kalau anda nak order produk Shaklee atau nak mendaftarkan keluarga mahupun rakan, semuanya boleh dilakukan secara online melalui www.shaklee2u.com.my

Banyak lagi kemudahan sistem online ni, antara penambahbaikan yang pihak Shaklee lakukan baru-baru ni ialah dengan melancarkan widget pembelian atas talian bagi orang awam. Widget yang dinamakan eSell ni memudahkan orang awam yang nak membeli sendiri produk Shaklee tanpa melalui pengedar Shaklee dengan menekan butang order now pada blog/fanpage pengedar tersebut.

Anda tak perlu la risau, kerana sebaik anda membeli produk tersebut, satu pemberitahuan akan diterima oleh pengedar dimana mereka akan memberi panduan pemakanan supplemen yang telah anda beli.

5. Produk Yang Bagus.

Ini bukanlah claim dari saya seorang. Sebagai pengguna sesuatu produk, anda pasti dapat merasakan perbezaan semasa mengamalkan produk A atau B atau Shaklee. Kekuatan Shaklee hingga menyebabkan ianya telah bertahan hingga sekarang ialah dari segi kekuatan produknya. Kalau nak tau, Shaklee ni dah wujud sebelum saya lahir lagi. Saya ni dah menjangkau umur 3 series.. Bayangkan betapa lama Shaklee dah ditubuhkan.


Perbezaan Shaklee Berbanding Jenama Lain.

1. Sentiasa Selamat

Shaklee amat menitikberatkan keselamatan dan standard kami tiada bandingannya. Setiap ramuan baru akan menjalani lebih daripada 350 ujian untuk mengesan bahan pencemaran merbahaya. Sebanyak 100,000 ujian kualiti yang dilakukan dalam setahun bagi memastikan ketulenan dan potensi sebenar ramuan tersebut.

2. Sentiasa Berkesan

Shaklee bertanggungjawab memeberikan produk yang berkesan. Daripada pemilihan bahan-bahan semulajadi yang paling halus dan tulen, sehinggalah bukti kajian sains dan makmal ianya menunjukkan bukti keberkesanan.

Kajian yang dijalankan pada tahun 2007 menunjukkan bahawa mereka yang mengambil supplemen Shaklee selama lebih 20 tahun mempunyai kesihatan yang lebih baik berbanding mereka yang mengambil supplemen lain atau mereka yang tidak mengambil supplemen langsung.


3. Sentiasa Mesra Alam

Selama lebih daripada 55 tahun Shaklee telah menjadi peneraju dalam pergerakan alam sekitar. Dengan mencipta satu daripada pencuci biorosot pertama dalam tahun 1960 sehinggalah menjadi syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral bagi mengimbangi pengeluaran gas rumah hijau.

Dah tau kelebihan menjadi ahli Shaklee dan perbezaan Shaklee berbanding jenama lain? Apa macam? Dah teruja nak menyertai keluarga besar kami? Kalau rasa teruja dan berminat tu, bolehlah hubungi saya untuk membantu mendaftarkan anda. Mudah je nak daftar tu, semuanya melalui online. Murah je kan modal nak jadi ahli Shaklee ni..Jadi toksahlah fikir lama-lama J. Setakat ni je la entri saya untuk kali ni. InshaAllah akan bertemu di lain entri.

P/S:  Baca juga :






Inilah sebabnya mengapa saya join ahli Shaklee. Saya pengguna tegar Shaklee tau :)



Nak free keahlian? Boleh je asalkan pembelian anda berjumlah 200uv.



Group kami sedia memberi tunjuk ajar kepada anda

Anda tentukan!



Selamat Datang ke keluarga besar Shaklee kami



Salam Hormat



Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

 SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

 Shaklee ID : 1091952

 FB PAGE 

 Email : juaazura81@gmail.com
Read More

Bagaimana Merangsang Perkembangan Otak Kanak-Kanak Supaya Jadi Bijak

Assalamualaikum…Dah baca entri semalam mengenai tanda-tanda kehamilan? Ada tak yang mempunyai tanda-tanda seperti yang disebutkan? Hari ni nak cerita tentang kanak-kanak la pulak. Kanak-kanak yang sedang membesar sememangnya perlu diberi perhatian yang lebih. Tambahan pula banyak perkara baru yang mereka nak terokai dan belajar. Untuk itu, satu hal yang ibu bapa harus beri perhatian yang sangat teliti ialah mengenai perkembangan otak anak masing-masing.

Bagaimana nak merangsang perkembangan otak kanak-kanak?

Untuk merangsang perkembangan otak kanak-kanak, di sinilah pentingnya nutrien yang mencukupi diperlukan agar otak mereka dapat berfungsi di tahap maksimum. Maksudnya, perkembangan otak kanak-kanak yang optimum sangat berkait rapat dengan pemakanan mereka.



Tau tak, terdapat beberapa nutrisi penting yang diperlukan untuk perkembangan otak? Di antaranya ialah DHA (asid dokosaheksaenoik),asid folik, zat besi, dan zink.


DHA (asid dokosaheksaenoik)
DHA adalah elemen utama yang diperlukan bagi membentuk sel membran neuron yang menjadi penghubung antara sel yang lain. DHA merupakan sejenis asid lemak omega-3 yang boleh didapati dalam setiap sel pada tubuh dan merupakan yang  paling banyak terdapat di dalam otak dan retina. Bagaimanapun, DHA tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diperoleh daripada sumber pemakanan luar..



Kebaikan/Fungsi DHA.
-                     
          DHA penting untuk perkembangan otak, mata dan sistem saraf pusat. Ianya juga mempengaruhi fungsi neurotransimitter acetylcholine dan membantu sel otak berhubung.  Kanak-kanak yang mendapat diet yang kaya DHA dapat menjadikan mereka lebih fokus dan dapat memberi penuh tumpuan ketika bermain dan belajar. Contoh makanan yang mengandungi DHA ialah ikan, telur dan ayam.



 Jumlah DHA yang diperlukan kanak-kanak seperti yang dicadangkan oleh   Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) :

  - 10 mg hingga 12 mg  bagi setiap kilogram berat badan kanak-kanak berusia 12 bulan hingga 24 bulan.

 - 100mg hingga 150mg bagi kanak-kanak berusia dua tahun ke atas. 

150mg hingga 200mg untuk kanak-kanak berusia empat tahun ke atas.


 Asid Folik.

Untuk pertumbuhan kanak-kanak yang sempurna, asid folik atau folate adalah mineral yang amat perlu dalam diet seharian mereka.

Fungsi asid folik:

-                Membina DNA dalam setiap sel. DNA pula berfungsi untuk menyimpan maklumat bagi sel tersebut.

Kesan kekurangan asid folik di dalam diet kanak-kanak boleh menyebabkan mereka akan mudah letih, lesu, kurang tumpuan, cepat marah dan pelupa. Sumber makanan yang membekalkan asid folik ialah sayur-sayuran hijau.

Zat Besi.

Otak kanak-kanak sangat sensitif terhadap paras zat besi yang rendah. Seperti yang kita ketahui, zat besi adalah sangat penting untuk memudahkan pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah. Ia juga boleh mencegah anemia.  Zat besi juga membantu meningkatkan aktiviti neurotransmiter di dalam otak.

Kesan kekurangan zat besi 

Merencatkan kebolehan pembelajaran kanak-kanak.

-  Hilang tumpuan.

- Pucat dan lesu

-  Wujud simptom Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

 Makanan yang kaya sumber zat besi adalah seperti daging merah, hati,  ikan  bilis, tauhu dan tempe.


 Zink

 Zink sangat penting untuk fungsi otak yang betul.

 Kesan kekurangan zink:

-  Perkembangan kognitif yang lemah.

-  Perkembangan kanak-kanak terbantut.

- Fungsi imun menurun.

-    Kurang selera makan.

Contoh makanan yang membekalkan sumber terbaik zink ialah makanan laut, bijirin penuh, kekacang dan daging.

Sekarang anda dan juga saya dah tau apa makanan yang bagus untuk merangsang perkembangan otak kanak-kanak. Tugas kita sekarang ialah memastikan anak-anak kita mendapat zat dan nutrient yan g mencukupi terutama sekali makanan yang seperti yang disebut di atas.

Namun, sebagai kanak-kanak tidak semua makanan yang disebut di atas mereka gemari. Macam mana pula nak mengisi lompong-lompong zat makanan yang mereka tak mau ambil tu?

Penyelesaian yang saya ambil ialah dengan memastikan mereka juga mendapat makanan tambahan yang terbaik dan semulajadi. Namun makanan utama di dalam piramid makanan masih juga perlu disertakan di dalam diet anak kita. Diantara supplemen Shaklee yang sangat-sangat mendapat permintaan di kalangan ibu bapa untuk perkembangan minda anak-anak mereka sudah tentulah Omega Guard.

Selain itu, Meal Shakes dan Chewy Vita-C juga tidak kurang hebatnya permintaan di kalangan ibu bapa. Meal Shakes berupaya membekalkan nutrisi lengkap kepada kanak-kanak manakala Chewy Vita-C untuk kesihatan kulit dan meningkatkan imunisasi anak-anak.

Bukan saja otak anak-anak menjadi lebih cergas, malah badan turut sihat dan bertenaga dengan ketiga-tiga supplemen tersebut. Inilah ikhtiar kita sebagai ibu bapa iaitu untuk menjaga amanah Allah SWT dengan sebaik-baiknya dan juga memberi pendidikan agama yang kukuh untuk
mereka.

Seperti biasa, kalau tak disertakan testimoni pengguna tak sah kan..Hehe..Jom layan testimoni pulak.. Kalau nak tau pengalaman saya dan anak dengan Meal Shakes, boleh baca kat SINI







   Jadi, bagi ibu bapa yang berminat nak merangsang perkembangan otak anak-    anak mereka dan yang mementingkan kesihatan anak-anak, jom bertindak          sekarang. Saya pasti, anda juga seperti saya iaitu merasakan tiada apa yang        menggembirakan hati kita bilamana kita melihat anak kita membesar dengan        sempurna dan sihat. Akhir kata, kalau ada yang nak order, mudah je caranya,     anda hanya perlu klik butang ORDER NOW kat bawah ya.Sehingga bertemu lagi 







Salam Hormat 


Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call |Whatsapp : 016- 800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥ FB PAGE 

♥ Email : juaazura81@gmail.com

Read More