Teknik Penyusuan Susu Ibu


Selamat petang semua..Dikesempatan ini saya nak ambil peluang nak ucapkan takziah kepada semua keluarga penumpang dan anak kapal MH17. Jom kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat mereka semua. Semoga semua ahli keluarga mereka redha dan tabah di atas pemergian mereka.

Tadi dah cerita tentang ibu hamil, sekarang nak cerita tentang ibu menyusu pula. Saat mengembirakan bagi seorang wanita berkahwin ialah apabila menerima perkhabaran bahawa dirinya berbadan dua. Setiap wanita yang hamil, mesti mempunyai azam untuk menyusukan bayi masing-masing kan? Walau banyak mana pun pengeluar susu formula yang mendakwa susu keluaran mereka bagus..namun dakwaan tersebut sama sekali tidak dapat menandingi khasiat susu ibu. Susu ibu is always the best!!!Bagi ibu yang pertama kali melahirkan anak, sedikit sebanyak memang akan berasa kekok, penat dan malah ada yang bingung tiada susu yang dihasilkan badan pertama kali semasa nak menyusukan bayi. Padahal, semasa tempoh lepas bersalin hingga beberapa jam selepasnya ialah tempoh di mana kolostrum dari susu ibu akan dihasilkan.

Apa yang penting ialah ibu-ibu sekalian, jangan putus asa dan anda mesti kuatkan semangat nak menyusukan bayi anda dengan penyusuan susu ibu yang eksklusif. Susu ibu akan semakin banyak dihasilkan setiap kali adanya permintaan. Permintaan yang bagaimana?

Caranya ialah, anda hendaklah menyusukan bayi anda dengan kerap. Pastikan kedua-dua belah payudara anda dikosongkan semasa tempoh penyusuan. Ataupun, anda bolehla menggilirkan payudara yang belum dihisap bayi anda pada sesi penyusuan yang seterusnya. Bila payudara dikosongkan dengan sempurna, maka badan secara automatik akan menghasilkan bekalan susu dan keadaan ini akan berulang. Konsep asas penyusuan ialah mesti ada supply and demand.

Mengapa Penyusuan Tak Berjaya?
  1. Bayi tidak dapat menyesuaikan diri dengan puting payudara ibu. Sama ada puting terlalu besar atau terlalu kecil. 
  2. Teknik penyusuan yang tidak betul. Perlekapan mulut bayi dengan puting susu ibu yang salah mengakibatkan susu tidak keluar.
  3. Tidak mengamalkan konsep supply and demand.
  4. Tekanan perasaan yang dialami ibu sedikit sebanyak juga mempengaruhi pengeluaran susu.


Bagaimana Supplemen Shaklee Membantu Penyusuan 
 1. ESP Shaklee.
-   Menghasilkan susu yang pekat, bayi lebih kenyang.
-   Membekalkan tenaga khas kepada ibu bersalin yang sememangnya perlukan tenaga yang banyak.

 2. B. Complex.
-   Mengatasi tekanan, membaiki peredaran darah.
-   Baik untuk perkembangan saraf.

 3. Alfalfa Complex.
-   Sebagai milk booster.
-   Membuang toksin.

 4. Vitalea.
-   Mengatasi masalah anemia selepas bersalin.
-   Membekalkan multivitamin kepada tubuh.

 5. Ostematrix.
-   Sumber kalsium lengkap dengan Vitamin D dan Magnesium.
-   Penting untuk membina tulang, gigi dan sebagainya.

 6. Vitamin C.
-   Penting untuk menguatkan sistem imun badan.
-   Anti-oksidan.


Banyak ibu-ibu yang berjaya menyusukan bayi mereka dengan mengamalkan Set Menyusu ni. Yang penting juga ialah banyakkan berdoa supaya dipermudahkan proses penyusuan serta teknik yang betul. Jika anda berminat nak dapatkan Set Menyusu Shaklee boleh dapatkan sekarang. 

Bagi ibu yang berazam nak fully breastfeeding anak anda, jom lihat testimoni pengguna
Ibu Yg PANIK Nak Tambah Susu Badan; Hingga Sanggup.... from iReach HD on Vimeo.
KLIK SINI UNTUK MENERUSKAN PEMBELIAN


Salam Hormat

Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment