Doa

Doa Amalan Semasa Mengandung


Assalamualaikum...

Ada tak dikalangan ibu-ibu hamil yang sedang tercari-cari doa atau surah amalan semasa mengandung? Jom, saya kongsikan sedikit doa atau pun surah-surah yang sangat bagus diamalkan semasa mengandung. Saya percaya mesti ramai ibu-ibu kat luar sana yang dah tahu atau pernah mengamalkan doa/surah yang akan saya kongsikan ni.



  • Surah Yaasin
  • Surah Maryam
  • Surah Luqman
  • Surah Yusuf
  • Sayyidul Istighfar
  • Doa Mohon Keselamatan Bayi Di Dalam Kandungan
  • Ayat-ayat Al-Quran.
  • Al-Mathurat.


Surah-surah dan doa-doa ni saya dapati dari buku Di Kamar Suami Isteri keluaran Darul Nu’man. Best tau, kalau anda berpeluang baca buku ni. Banyak manfaat dan perkongsian menarik di dalamnya. Saya pun dapat buku ni sempena hadiah perkahwinan. Tapi sayang dah misplaced semasa berpindah rumah dulu. 

Nak tahu Doa Mohon Keselamatan Bayi Di Dalam Kandungan? Jom amalkan.. Bagus tau sebab semasa mengandungkan ketiga-tiga anak saya, doa ni memang favorite saya. Tiap kali lepas masuk Maghrib saya akan baca doa ni. (mengikut saranan buku Di Kamar Suami Isteri). Hasilnya, Alhamdulillah ketiga-tiga anak saya memang agak lancar pertuturan mereka. Alhamdulillah.. Semuanya dengan izinNYA. Kita ni memang sentiasa digalakkan supaya berdoa. Bukankah sebaik-baik penyembuh ialah ALLAH S.W.T...








Terjemahan : “Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah ia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkan lah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkankah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta.


InshaAllah, dengan mengamalkan doa ni secara konsisten, hati anda akan tenang sokmo.. Macam mana saya tahu?? Sebabnya, seperti yang saya katakan tadi, saya telah mengamalkan doa ni :) Doa ni la yang sering saya baca lebih-lebih lagi semasa mengandung kali kedua.

Belum baca pengalaman saya mengandung anak ke-2? Meh KLIK SINI

Diharap perkongsian kali ni membawa manfaat untuk kita semua. Saya doakan anda dan bayi sihat sejahtera selalu. Ibu-ibu yang ada pengalaman atau doa-doa lain, jom kongsikan kat sini. Boleh tinggalkan doa/pengalaman anda di ruangan komen. InshaAllah ada kelapangan saya lawat blog anda pula ya...



Salam Hormat

  

Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call | Whatsapp: 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

FB PAGE

♥ Email : juaazura81@gmail.com

Read More

Penjagaan Selepas Bersalin Secara Pembedahan

Assalamualaikum...salam sejahtera


Hari ni nak cerita tentang penjagaan selepas bersalin secara pembedahan atau caesarean. Mesti ada ibu-ibu yang baru bersalin yang nak tahu mengenai penjagaan luka pembedahan selepas pembedahan ni. Sebelum tu tahniah di atas kelahiran bayi anda. Walaupun teruja dengan kelahiran bayi, namun penjagaan kesihatan anda juga tidak seharusnya diabaikan. Pembedahan caesarean ni adalah pembedahan major jadi, pastikan anda menjaga kesihatan anda sebaiknya.



Penjagaan luka pembedahan di hospital.

Semenjak di hospital lagi, secara tak sedar, kita dah disuruh menjaga luka pembedahan. Perasan tak jika nurse atau doktor asyik suruh kita bangun dari pembaringan? Mak aii..dahla nak bergerak sikit pun sakit...boleh pula diaorang nak suruh bangun dan bergerak pula..Huhuhu...Inilah skrip saya semasa kali pertama bersalin secara pembedahan dahulu. 

Kali pertama nak bangun dari pembaringan saya hampir-hampir pitam. Fobia juga rasa nak bangun selepas tu. Tapi, demi nak discharge awal dari hospital, digagahkan juga diri ni untuk bangun. Mengapa kita digalakkan supaya bangun atau bergerak? Ini adalah kerana, bergerak sangat baik untuk peredaran darah dan pemulihan umum. Percayalah, selepas percubaan kali pertama untuk bergerak berjaya, kali kedua dan seterusnya nak bergerak menjadi semakin mudah.

Yang paling penting, bila anda dah mula bergerak, bolehla tiub yang dimasukkan ke pundi kencing kita sebelum pembedahan dikeluarkan. Alhamdulillah...lega :)) Tak tahu lah kalau ada ibu yang lebih selesa kencing menggunakan tiub tu. Saya pula, lebih suka tiub itu dikeluarkan secepat mungkin. Ikut keselesaan masing-masing ya..

Sewaktu di hospital juga, doktor menyarankan saya supaya memakai compression socks. Menurut doktor tersebut, tujuan memakai compression socks adalah supaya melancarkan peredaran darah di bahagian kaki dan untuk mengelakkan blood clot (darah membeku di satu-satu tempat). Compression socks ni boleh dibeli di farmasi tapi pastikan sebelum nak beli tu, sukat dulu ukur lilit kaki supaya tak tersalah pilih saiz.

Bahagian yang paling mencabar pada saya ialah ketika plaster kat tempat pembedahan ditanggalkan oleh doktor. Fuh... Tanpa sedar mengalir air mata menahan kesakitan sewaktu doktor menarik plaster tersebut. Kesian juga saya kat doktor kerana tak pasal-pasal tangannya telah dipicit oleh saya dengan begitu kuat sekali..

Setelah plaster ditanggalkan, anda disarankan supaya memerhatikan sebarang lelehan, tanda-tanda seperti jahitan kelihatan terbuka atau perdarahan. Jika terdapat sebarang tanda-tanda seperti yang dinyatakan, sila maklumkan kepada jururawat atau doktor. 

Penjagaan luka pembedahan di rumah.

Pastikan anda mengelap kawasan parut pembedahan untuk memastikan kawasan tersebut sentiasa kering setiap kali selepas mandi. Jangan menggosok dengan terlalu kuat.

Elakkan memakai seluar dalam yang terlalu ketat. Pastikan getah seluar dalam tidak berada di kawasan parut.

Dari segi pemakanan pula, saya dulu mengamalkan ikan haruan. Selepas makan ikan tersebut, bahagian dalaman perut terasa seolah-olah sedikit sakit, mungkin akibat daripada tindakbalas ikan tersebut. Bagi yang tak lalu nak makan ikan haruan, Zinc Complex adalah cara alternatif yang paling senang dan cepat. Namun, pesakit SLE tidak digalakkan mengambil Zinc Complex ni kerana di dalamnya terdapat kandungan Alfalfa ( Medicago Sativa).

Selain ikan haruan, pati ikan haruan pun saya amalkan semasa berpantang. Pemakanan berkhasiat iaitu sayur-sayuran seperti bayam, sayur sawi, ayam, daging dan buah-buahan juga dimasukkan dalam menu pemakanan harian semasa berpantang. Makanan yang kaya serat sangat penting untuk mengelakkan sembelit. Alhamdulillah, saya tak mengalami sembelit sepanjang tempoh berpantang. 

Air suam/susu/milo/horlicks juga diambil secukupnya. Biasanya ibu yang breastfeeding ni cepat haus. Untuk mengelakkan daripada dehidrasi, saya biasanya akan minum setiap kali selesai menyusukan bayi. Kiranya air dalam badan yang dikeluarkan (melalui penyusuan) digantikan semula dengan meminum air.

Untuk mempercepatkan penyembuhan, saya juga mengambil supplemen tambahan seperti B. Complex, Vita-C, ESP. Walaupun anak pertama dan kedua tak kenal lagi dengan supplemen Shaklee, saya bersyukur kerana bertemu Shaklee walaupun agak terlambat :)) 

Memang berbeza pengalaman setelah mengambil supplemen Shaklee semasa berpantang kali ketiga. Masa tu, Husna agak kurang meragam berbanding dengan abang dan kakaknya. Mungkin disebabkan lebih kenyang akibat penangan ESP. 

Memang best la ambil set berpantang Shaklee sebab paling utama ialah ianya boleh terus digunakan selepas bersalin tak kira bersalin secara normal atau melalui pembedahan. Kalau anak ada jaundis pun masih boleh digunakan.



Tips untuk anda :-

Jika anda nak menyusukan bayi, ketawa,bersin/batuk - pastikan ada bantal untuk untuk menyokong kawasan pembedahan.

Memang agak sakit jika anda tak dapat nak kawal bersin atau batuk. Kalau ketawa tu agak-agak dapat ditahan janganlah ketawa dengan kuat ya..

Semoga artikel ni dapat membantu sedikit sebanyak proses berpantang anda. Mohon maaf di atas kekurangan. InshaAllah bertemu lagi di lain entri. Bagi yang belum dapatkan Set Berpantang Shaklee boleh klik di bawah untuk meneruskan pembelian. Jika ada sebarang pertanyaan bolehla sms/whatsapp saya di 016-800 4628.

Untuk mengetahui kesan Set Pantang Shaklee ke atas pengguna, jom kita lihat video seorang ibu muda yang mengamalkan Set Pantang Shaklee.

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah? from iReach HD on Vimeo.











Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥  FB PAGE

♥ Email : juaazura81@gmail.com
Read More

Bagaimana Bayi Songsang Dilahirkan


Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Sihat? Tengah buat apa tu? Seperti yang dijanjikan kat SINI, saya nak kongsi pengalaman melahirkan anak pertama pula. Kali ni semestinya situasinya berbeza kerana jika untuk anak kedua, memang awal-awal saya dah tahu bahawa saya mengalami plasenta previa. Kali ni, bayi saya adalah songsang dan saya hanya mengetahui hal ini di saat-saat nak melahirkan. Sebelum saya bercerita lanjut mengenai bayi songsang, jom kita lihat bagaimana kedudukan bayi kat dalam perut ibunya.







Bagaimana kedudukan bayi dikatakan songsang? Keadaan ini berlaku apabila kepala bayi berada di bahagian atas dan punggungnya berada di bahagian bawah abdomen ibu (pelvis ibu).




Jika tadi kita dah lihat kedudukan bayi di dalam perut, sekarang kita ketahui pula jenis-jenis kedudukan songsang.


Terdapat 3 jenis songsang (breech) mengikut keadaan kaki bayi.

1. Complete or Full Breech

-  kedua-dua kaki berlipat di sendi lutut dan bila diperiksa dari bawah, kedua-dua pergelangan kaki dan punggung dapat dirasai.

2. Frank Breech

-  kedua-dua kaki lurus dengan pergelangan kaki berada di sebelah kepala bayi. Bila diperiksa, doktor dapat merasakan punggung bayi. Jenis ini paling ramai iaitu sebanyak 70%. Bayi dapat dilahirkan secara normal.

3. Footling or Incomplete Breech

- satu kaki berlipat di sendi lutut dan satu kaki lagi lurus atau kedua-dua kaki lurus kebawah. Jika bayi didapati berada pada kedudukan ini, biasanya pembedahan caesarean dicadangkan kerana kuatir tali pusat akan turun kebawah bersama air ketuban. Ini dipanggil ‘cord prolapse” dan risiko kekurangan oksigen pada otak bayi amat tinggi.




Jika kandungan anda masih diperingkat awal, iaitu belum menjangkau 38 minggu, anda tak perlu risau jika doktor mendiagnos bayi anda songsang. Ini adalah kerana, biasanya keadaan breech atau songsang di awal kehamilan adalah perkara biasa. Bayi anda akan berpusing kedudukan pada posisi normal bila tiba waktunya.


Antara kemungkinan yang menyebabkan bayi songsang.

  • Bayi Pra-matang ( masih di awal tempoh kehamilan di mana kedudukan bayi akan berubah ).
  • Kehamilan sebelum ini juga adalah songsang/breech .
  • Kecacatan seperti fibroid dan ‘septum’/dinding pada rahim yang menghalang bayi untuk “berpusing” 
  • Kepala bayi tidak boleh engaged akibat plasenta praevia yang menutupi pintu rahim.
  • Kecacatan pada bayi.
  • Kehamilan kembar.

Bagaimana cara bayi songsang dilahirkan?

Seperti yang saya ceritakan di awal-awal tadi, semasa nak melahirkan bayi barulah saya diberitahu bayi saya dalam keadaan songsang. Sepanjang kehamilan hinggalah ke minggu terakhir kehamilan, saya dimaklumlah bahawa kepala bayi adalah engaged.

Memang terkejut apabila saya dimaklumkan oleh doktor bahawa bayi songsang (mind set dah bayangkan nak bersalin secara normal). Apa yang doktor cuba buat ialah mereka cuba memusingkan kedudukan bayi saya melalui kaedah ECV. Sebelum ECV dilakukan, doktor dah pesan awal-awal, jika prosedur tak berjaya, maka saya akan melahirkan bayi melalui pembedahan.

Setelah prosedur yang dilakukan tak berjaya, (kepala bayi tak bergerak ke bawah), saya pun keluar dari bilik pemeriksaan untuk memaklumkan kepada suami dan mak yang setia menunggu perkembangan saya. Mak boleh marahkan saya pula kerana mengingatkan saya bergurau semasa memberitahu bahawa kena menjalani pembedahan. Naluri keibuan menyebabkan mak risaukan keadaan saya pada masa tu. Mungkin mak sedikit risau sebab kedua-dua kakak saya telah melahirkan anak mereka secara normal. 




Proses ECV

Sekarang saya nak cerita tentang proses ECV pulak.. External Cephalic Version atau ECV ialah proses yang dilakukan doktor terlatih yang bertujuan mengatur posisi bayi daripada kedudukan songsang kepada kedudukan normal iaitu kepala di bawah.

Selain doktor terlatih, semasa proses ini dilakukan, pengawasan melalui CTG, ultrasound dan persediaan dewan bedah juga diperlukan. Ini adalah sebagai persiapan jika bayi mengalami komplikasi, maka kelahiran secara pembedahan adalah diperlukan.  

Sebelum proses ECV dilakukan, doktor telah memberi suntikan kepada saya yang difahamkan bertujuan untuk ‘merehatkan’ otot rahim sebelum proses ECV dijalankan.


Terdapat beberapa keadaan dimana ECV tidak dapat dilakukan. Keadaan tersebut ialah:-

  • Kes-kes kehamilan yang memang memerlukan kelahiran secara caesarean
  • Perdarahan antepartum
  • Bayi yang pembesaran yang terbantut/IUGR
  • Air ketuban kurang.
  • Isoimmunasasi Resus
  • Pre-eklampsia
  • Pernah menjalani pembedahan caesarean sebelum ini .

Jika anda sedang hamil dan bayi didapati songsang, anda tak perlu risau kerana jika proses ECV berjaya, maka peluang untuk melahirkan bayi secara normal adalah tidak mustahil asalkan tiada komplikasi lain.

Bagi yang terpaksa melalui pembedahan macam saya, anda juga dinasihatkan tak perlu risau. InsyaAllah, semuanya akan berjalan lancar. Tahu-tahu je nanti bayi anda dah pun dikeluarkan macam saya hari tu. 

Selamat menimang cahaya mata saya ucapkan kepada anda. Jika anda juga mempunyai pengalaman kehamilan atau semasa bersalin yang nak dikongsikan, bolehla tinggalkan komen ya. Sehingga berjumpa lagi. Terima kasih kerana sudi singgah kat sini :)

Sebelum mengundur diri, apa kata kalau anda lihat video seorang ibu yang telah menggunakan supplemen Shaklee semasa berpantang selepas bersalin.

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah? from iReach HD on Vimeo.



Sumber:Baby Center



Salam Hormat


Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call | Whatsapp: 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

FB PAGE

♥ Email : juaazura81@gmail.com
Read More

Sunnah Nabi S.A.W Sebelum dan Ketika Tidur

Assalamualaikum...

Salam hujung minggu semua... Perkongsian hari ni ialah sunnah junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W untuk kita semua amalkan termasuklah saya. 

1.  Sebelum tidur bacalah doa tidur. Selepas bangun pula, bacalah doa ketika bangun dari tidur.

2. Jangan sesekali menghadap kaki ke arah kiblat semasa tidur kerana ia adalah kedudukan orang yang kembali ke rahmatullah.

3. Barang siapa yang membaca Tasbih Fatimah sebelum tidur, jika mati pada malam itu, ia akan dikira sebagai mati syahid. Tasbih Fatimah ialah membaca SUBHANALLAH 33X, ALHAMDULILLAH 33X, ALLAHU AKBAR 33X.

4.  Baca 4 QUL kemudian di tiup ke tapak tangan dan sapu ke seluruh badan untuk menghindari dari sihir dan kejahatan manusia.

5.  Niat untuk bangun menunaikan solat tahajud. Sekiranya tidak terjaga dari tidur, Allah S.W.T akan mengira seolah-olah kita bertahajud sepanjang malam.

6.  Sebelum tidur, ambillah wuduk dan dirikanlah solat sunat taubat sekurang-kurangnya dua rakaat.

7.  Maafkanlah semua kesalahan orang terhadap kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.

8.  Tidur dengan mengiringkan badan ke kanan dan tapak tangan diletakkan di bawah pipi. Inilah sebaik-baiknya posisi tidur.

9.   Tidak disarankan tidur meniarap dan dalam keadaan berbogel.

10.  Jika memakai kain pelikat semasa tidur, ikatlah hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.

Banyak lagi sebenarnya sunnah Rasulullah S.A.W yang boleh diamalkan. Anda nak tambah maklumat, boleh tinggalkan di ruangan komen ok.. Mohon maaf andai ada kesilapan.


Sumber: Majalah Iman




Salam Hormat


Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952


♥ Email : juaazura81@gmail.com

Read More

3 Langkah Mudah Menjadi Ahli Shaklee


Assalamualaikum...

Ada tak di kalangan pembaca kat sini yang masih tercari-cari pengedar Shaklee di kawasan Petra Jaya? Kiranya pencarian anda dah berhasil. Sayalah orang yang anda cari-cari tu. Hehehe....

Petra Jaya tu kan besar, secara lebih tepatnya lokasi saya ialah di Jalan Tun Salahuddin. Ala...Jalan Tol tu.. Mesti anda semua tau kan? Disitulah letaknya pusat operasi Azura Zainal E-Shop. Kalau tak dapat nak pergi kat situ, boleh call saya untuk set tempat yang sesuai untuk penghantaran barang.

Semalam, saya baru selesai mendaftarkan kakak ipar saya ke dalam keluarga besar Shaklee kami. Daftar secara online je. Memang mudah dan cepat, tak perlu keluar nak cari parking, nak beratur..semuanya di hujung jari je. Klik sana klik sini dah siap register..


3 kaedah nak jadi ahli Shaklee ialah:-

1.  Pergi sendiri di cawangan Shaklee. Bila dah sampai kat sana, bagitahu kat staff di kaunter, anda nak register ahli Shaklee. Lepas tu, boleh bagi ID saya 1091952. Apa tujuan bagi ID ni? Tujuannya ialah, supaya selepas anda dah beli produk dan register tadi, saya akan bagi panduan/jadual pemakanan. Kalau berminat nak berniaga pula, saya akan ‘coach’ anda. Bukan saya seorang yang coach tau, leader-leader yang lain dalam keluarga besar kami juga akan coach anda.

2.  Melalui pembelian produk sebanyak 200uv. Inilah yang kakak ipar saya buat. Beli produk pada 200uv, dapatla KEAHLIAN PERCUMA. Nilai barangan untuk 200uv tu adalah lebih kurang sebanyak RM660.

3.  Bayar yuran keahlian sebanyak RM65 (tambahan RM10 untuk pos Sem. M’sia, Sabah/Sarawak RM20). Kaedah ini bagi yang tinggal jauh dari cawangan Shaklee. Boleh bagitahu saya jika anda berminat nak daftar keahlian, lepas bayaran diterima, saya akan uruskan pendaftaran melalui sistem online Shaklee.



Jadi, mudah je rupa-rupanya nak jadi ahli Shaklee ni. Anda pilih kaedah mana yang sesuai, selebihnya untuk urusan pendaftaran, serahkan kepada saya :) Macam mana nak hubungi saya? Mudah je, sikit je lagi anda perlu skroll mouse anda tu.. Haa... Kan dah jumpa no telefon saya. Jomla sms/whatsapp saya. Jangan segan tau...




Salam Hormat

Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952


♥ Email : juaazura81@gmail.com
Read More

4 Tahap Plasenta Previa Semasa Hamil


Assalamualaikum...

Apa khabar ibu-ibu hamil semua? Mesti tengah berdebar menghitung detik bahagia ketibaan zuriat yang dinantin-nantikan kelahirannya. Hari ni saya nak cerita tentang pengalaman saya mengandung anak kedua. Mesti ada ibu-ibu yang hairan mengapa tak cerita pengalaman pertama terlebih dahulu.. Bukannya apa, pengalaman mengandung anak kedua agak “istimewa’ kerana berkaitan dengan perkongsian saya kali ni. Untuk pengetahuan, semasa hamil kali kedua, saya mengalami ‘low lying placenta’ atau untuk lebih mudah difahami placenta previa.

Sebelum bercerita lanjut, elok kiranya kita mengetahui lebih terperinci mengenai placenta previa ni. Apakah placenta previa? Plasenta previa (placenta praevia) adalah plasenta atau uri yang terletak rendah. Ia adalah komplikasi kehamilan yang mana plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau kesemua serviks atau pembukaan rahim.  

Sumber: babycenter.com

Terdapat 4 jenis keadaan plasenta previa. Jom kita ketahui jenis-jenisnya.

Jenis 1 : Low lying - Plasenta terletak rendah di bawah rahim. Walaubagaimanapun, bayi masih boleh dilahirkan secara normal (tanpa pembedahan).

Jenis 2 : Marginal - Plasenta tidak menutupi jalan laluan keluar bayi. Bayi masih boleh dilahirkan secara normal.

Jenis 3 : Partial - Bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan caesarean kerana pada tahap ini, plasenta menutup sebahagian pembukaan serviks.

Jenis 4 : Complete - Pembukaan serviks ditutup sepenuhnya plasenta, bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan.


 4 Tahap Plasenta previa 

Jika anda masih diawal kehamilan, iaitu hamil lebih kurang 5 bulan (20 minggu), anda tidak perlu risau jika imbasan menunjukkan plasenta berdekatan dengan serviks. Ini adalah kerana, terdapat keadaan di mana plasenta akan berubah kedudukannya menjelang trimester ketiga kehamilan.

Namun, dalam kes saya, plasenta tak naik-naik ke atas. Setiap kali imbasan dilakukan, keadaan masih tak berubah sehinggalah sampai ke minggu yang ke 36 iaitu semasa pemeriksaan rutin, doktor telah menyarankan saya untuk pergi ke hospital. 

Keluar je dari klinik terus ajak suami pegi makan sebab naluri menyatakan bahawa macam nak kena bedah hari tu juga. Sebelum apa-apa baik gi makan dulu :))

Sampai je kat hospital, doktor kat sana terus buat pemeriksaan CTG dan sekali lagi mereka membuat pemeriksaan plasenta. Akhirnya setelah pergerakan bayi didapati agak lemah, maka doktor mengambil keputusan untuk melakukan pembedahan pada petang itu juga iaitu pada 24 Mac 2010.

Ok, berbalik kepada entri tadi, sekarang saya nak bagitahu SIAPAKAH wanita yang berisiko mengalami plasenta previa.

  • Pernah bersalin melalui pembedahan pada kehamilan sebelumnya. (macam saya). 
  • Mengandung kali kedua atau yang seterusnya (lebih berisiko berbanding yang hamil kali pertama).
  • Mempunyai sejarah kehamilan dengan plasenta previa pada kehamilan sebelumnya.
  • Merokok.


Penjagaan Kehamilan Dengan Plasenta Previa.

Mengikut pengalaman saya, doktor berpesan supaya tidak mengangkat barang berat atau melakukan sebarang aktiviti lasak. Alhamdulillah, saya tidak mengalami perdarahan sepanjang kehamilan itu seperti orang lain yang mengalami plasenta previa.

Namun, saya kerap berasa sakit seolah-olah mengalami senggugut ringan. Apa yang saya lakukan jika keadaan ini berlaku ialah duduk berehat dan mengurangkan pergerakan.

Terdapat juga keadaan di mana wanita hamil dengan plasenta previa ni terpaksa berehat di hospital sehingga waktu kelahiran tiba.

Dari segi pemakanan pula, amalkan pemakanan yang bernutrisi dan kaya zat besi (iron) untuk mengelakkan daripada anemia. Contoh makanan yang kaya dengan zat besi ialah daging merah serta sayur-sayuran hijau. Paling best ialah sayur midin yang banyak kat Sarawak ni. Memang kaya dengan iron. Selain itu, pengambilan supplemen zat besi juga seboleh-bolehnya diambil setiap hari mengikut saranan doktor. Sangat penting menitikberatkan pemakanan yang kaya zat besi kerana ibu yang melahirkan bayi secara pembedahan biasanya kehilangan darah lebih banyak daripada yang bersalin secara normal.


Sekali lagi saya panjatkan kesyukuran kepada Yang Maha Esa, kerana daripada 6 pain darah yang disediakan pihak hospital untuk saya, satu pun saya tak gunakan. Sekurang-kurangnya, darah tersebut boleh digunakan orang yang lebih memerlukan.

Di dalam dewan pembedahan, dengan keadaan gementar, takut.. semua perasaan bercampur aduk, saya semakin tidak keruan apabila sebelum memulakan pembedahan doktor berkata bahawa rahim saya mungkin akan dibuang. Ya Allah, saya hanya mampu mengangguk kepala sambil berdoa supaya perkara ini tidak berlaku.

Sepanjang pembedahan saya tak putus-putus berdoa kepada Allah SWT minta supaya saya dan bayi selamat dan semuanya dipermudahkan. Tepat 2.43 petang, Alhamdulillah keluarlah bayi perempuan yang comel seberat 2.5kg. Menitis air mata kegembiraan setelah bayi dibawa kepada saya untuk dicium walau cuma sebentar.

Sekali lagi saya bersyukur kepada ALLAH SWT yang MAHA PEMURAH LAGI MELIMPAH-LIMPAH rahmatNYA bila jururawat yang mengiringi pembedahan mengatakan bahawa rahim masih elok dan tak perlu dibuang. Sungguh, tidak terhitung kurniaan ALLAH SWT kepada saya. 

Pesan saya kat ibu-ibu yang ada masalah plasenta previa ni, berdoalah sebanyak-banyak yang mampu kepada ALLAH SWT dan jangan buruk sangka terhadap ALLAH SWT. Doktor mungkin boleh berkata kemungkinan yang akan berlaku, TAPI semua itu HANYA AKAN TERJADI DENGAN IZINNYA. 

Akhir kata, sebelum mengundur diri, saya berdoa supaya urusan kelahiran anda dipermudahkan. Jika anda perlukan teman untuk berbicara boleh hubungi saya ok.. Tapi, ingin saya tegaskan kat sini, tujuan bercerita pengalaman ini bukanlah untuk menakut-nakutkan atau mendiagnos anda. Perkongsian ini hanyalah untuk menceritakan pengalaman saya. InshaAllah, jika ada kelapangan saya akan bercerita pengalaman melahirkan anak yang pertama dengan kejutan yang tidak terjangka sewaktu nak melahirkan.  Kalau anda nak dapatkan supplemen untuk ibu hamil Shaklee boleh dapatkan dengan saya juga..Terima kasih kerana membaca. :) 


KLIK SINI UNTUK SET HAMIL:



KLIK SINI UNTUK SET BERSALIN






 Salam Hormat 

Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call | Whatsapp: 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥ FB PAGE

♥ Email : juaazura81@gmail.com

Read More

Punca Asma Dan Cara Mengatasinya

Assalamualaikum...

Macam mana dengan hari anda? Anak-anak sihat? Kat Kuching ni cuaca tak menentu sikit, sekejap hujan, sekejap berjerebu, sekejap pula panas. Biasanya kanak-kanak mudah terjejas kesihatan mereka akibat cuaca tak menentu macam ni. Ada yang mudah je nak demam, batuk, selsema atau diserang asma. Memandangkan golongan kanak-kanak adalah penghidap dominan asma, jadi, hari ni kita bincang tentang asma pula ya.. Rasanya, belum ada lagi entri tentang asma saya kongsikan. 



Bagaimanakah asma berlaku.

Asma berlaku akibat kekejangan atau radang terjadi di saluran pernafasan (bronkus). Ketika serangan asma berlaku, bronkiol di dalam paru-paru menyempit akibat keradangan yang berlaku pada selaput dinding laluan udara. Ketika ini, pernafasan pesakit menjadi sesak, dada merasa ketat dan mengeluarkan bunyi berdesit (kedengaran seperti bunyi wisel).



Faktor yang menyebabkan seseorang diserang asma.

Apabila terdedah kepada:

  • Asap rokok atau asap dari kenderaan,
  • Faktor cuaca seperti jerebu, cuaca yang terlalu panas atau sejuk,
  • Tekanan perasaan
  • Melakukan aktiviti yang berat
  • Persekitaran yang kurang sihat seperti terdapat bahan kimia.
  • Debu.

Penting bagi setiap pesakit asma untuk mengetahui faktor apakah yang menyebabkan mereka diserang asma. Ini adalah supaya mereka dapat menjauhkan diri dari faktor pencetus asma tersebut.



Antara Gejala Asma

  • Kesukaran untuk bernafas
  • Dada terasa ketat/sempit.
  • Batuk,
  • Sesak nafas


Kesan asma terhadap kehidupan.

Tidak dapat tidak, sedikit sebanyak kehidupan seharian penghidap asma akan terjejas akibat asma. Ada yang tidak dapat melakukan aktivi sukan atau beriadah. Malah, ada pula yang terbatas aktiviti fizikal mereka dan ada pula yang gagal hadir ke sekolah. Keterbatasan di dalam segala hal boleh menyebabkan emosi kanak-kanak menjadi terganggu serta sedikit sebanyak menjejaskan produktiviti mereka.

Ibu bapa mana yang sanggup melihat keriangan anak-anak mereka terganggu atau terjejas, ya tak? Paling menyedihkan dan membuatkan hati risau ialah apabila serangan datang dan melihat wajah zuriat yang menanggung kesakitan.


Cara Rawatan

Dengan menggunakan ubat sedutan ( inhaler). Ubat sebegini didapati lebih berkesan disebabkan ianya akan terus memasuki kawasan yang dikehendaki iaitu saluran udara dalam paru-paru. 

Tips untuk para ibu bapa: Pastikan anak anda tahu cara yang betul menggunakan inhaler untuk mengelakkan fungsi paru-paru menjadi semakin teruk. 

2 jenis ubat sedutan ialah ubat pencegahan anti-keradangan seperti glukokortikosteroid) dan ubat pelega ( bronkodilator)

Ubat pencegahan anti-keradangan seperti glukokortikosteroid : Perlu diambil setiap hari untuk jangka masa yang lama bagi mengelak serangan asma.

Ubat pelega ( Bronkodilator) : Perlu dibawa bersama penghidap setiap masa. Ia dapat melegakan pesakit dan menghilangkan gejala asma.


Langkah Pencegahan

Elakkan diri daripada berada dekat dengan tempat atau haiwan yang boleh mencetuskan serangan asma. Contohnya dengan mengelakkan diri berada berdekatan dengan asap rokok, haiwan berbulu, bau-bauan dan persekitaran yang tak sihat.

Semakin menginjak naik usia anak-anak anda, mereka bolehlah diajar mengenai   rutin terapi kawalan asma. Melalui rutin terapi kawalan asma ini, pesakit diajar teknik mengawal serangan asma sekaligus membantu mereka menghalang serangan asma yang serius dan mengatasi serangan yang datang. Selain itu, langkah-langkah pencegahan yang perlu diambil juga didedahkan.        

Apabila mereka berjaya mengawal serangan asma, secara tak langsung mereka berupaya meneruskan aktiviti seharian tanpa halangan.


Bagaimana Supplemen Shaklee Membantu Atasi Asma.

Kadangkala, sebelum diserang asma, kanak-kanak mula demam terlebih dahulu dan kemudiannya diiringi selsema dan batuk. Apabila keadaan ini berlanjutan, maka lama-kelamaan asma pun turut menyerang.

Terdapat juga kanak-kanak yang antibodinya begitu lemah. Asal saja terdedah dengan persekitaran yang tak sihat contohnya terdapat ahli keluarga yang demam, mereka pun turut sama dijangkiti demam. Kadang-kadang demam tu berulang lagi untuk jangka masa singkat.

Disini la Meal Shakes berperanan membantu untuk membekal nutrisi kepada sel tubuh yang lemah tadi. Ianya kaya dengan pelbagai jenis nutrisi serta menyediakan hidangan lengkap 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu.

Ianya juga kaya protein yang berperanan dalam membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut organ, darah serta fungsi imun.

Omega Guard pula berperanan dalam membantu menyihatkan paru-paru. Memang sesuai sangatla untuk pengidap asma ni. Bonus yang anda dapat ialah Omega Guard juga dapat membantu mengawal asma dan membantu dalam perkembangan memori anak-anak anda.

Banyak lagi sebenarnya kebaikan Meal Shakes dan Omega Guard ni. Memandangkan saya dah bercerita panjang, jika diizinkanNYA saya akan sambung cerita mengenai kedua-duanya di lain entri.

Oh ya, untuk makluman, dengan setiap pembelian Buy 3 Free 1 Meal Shakes, 10% akan disumbangkan ke 2000 rumah kanak-kanak yang kurang berkemampuan. Sambil anda memberikan yang terbaik untuk anak anda, anda juga dapat pahala bersedekah. 



Ada tak yang nak tau cara dapatkan free membership Shaklee? Jomla hubungi saya, saya bagitau anda caranya.









Salam Hormat



Your Shaklee Independent Distributor


Azura Zainalabidin


♥ SMS | Call| Whatsapp : 016-800 4628


♥ Shaklee ID : 1091952











Read More

Kenali Jenis Dan Simptom Tiroid

Assalamualaikum...

Pernahkan anda mendengar penyakit tiroid? Bagaimanakah ia berlaku? Hari ni saya akan menjelaskan mengenai penyakit tiroid kepada anda. Seperti mana yang kita ketahui, kelenjar tiroid terbahagi kepada dua, sama seperti kita melihat rama-rama. Kelenjar ni (tiroid) mengeluarkan dua (2) hormon iaitu hormon tiroksin (T4) dan hormon triiodotiroksin (T3) yang berfungsi untuk mengawal pengeluaran tenaga (metabolisme) kita. 


Gambar: www.myhealth.gov.my 


Kelenjar pituitari pada otak melakukan kawalan kelenjar tiroid melalui hormon perangsang tiroid. Melalui pemeriksaan dan simptom yang ditunjukkan, penyakit tiroid boleh dikenalpasti.

Jenis penyakit tiroid.

Terdapat 2 jenis penyakit tiroid iaitu hipertiroidisme dan hipotiroidisme

Hipertiroidisme 

Berlaku apabila kelenjar tiroid mengeluarkan hormon yang tinggi atau berlebihan disebabkan ianya terlalu aktif serta menghasilkan terlalu banyak hormon tiroksin.

Faktor penyebab.

  • Kehamilan
  • Penyakit hati kronik
  • Kegagalan pituitari yang menjejaskan mekanisme maklumbalas negatif untuk mengawal rembesan hormon tiroid
  • Penyakit autoimun seperti ‘Grave’s Disease’ yang merupakan punca kepada meningkatnya aktiviti kelenjar.


Simptom Hipertiroidisme 
  • Susut berat badan, 
  • kerap buang air besar, 
  • Kerap berpeluh, 
  • Perasaan berdebar-debar, 
  • Menggeletar, 
  • Penglihatan terjejas dan 
  • Selera makan meningkat.


Hipotiroidisme

Berlaku apabila paras hormon tiroid adalah terlalu rendah disebabkan kelenjar tiroid tidak berfungsi secara optimum hingga menyebabkan hormon yang dikeluarkan adalah berkurangan.

Selain itu, ubatan yang diambil bagi merawat fungsi tiroid yang berlebihan juga boleh menyebabkan penyakit ini.

Faktor penyebab.

  1. Pembinasaan dan pengecutan kelenjar.
  2. Penindasan pembentukan hormon oleh bahan kimia dan bahan semulajadi.
  3. Kekurangan iodin dalam diet.
  4. Kekurangan enzim yang terlibat dalam pembentukan hormon.
  5. Penyakit autoimun seperti ‘Hashimoto’s Thyroiditis’ yang merangsang pertahanan badan supaya mengeluarkan antibodi terhadap kelenjar tiroid.


Simptom Hipotiroidisme

  • Bengkak di kaki, 
  • Gangguan ingatan, 
  • Kuat tidur, 
  • Badan kerap terasa sejuk dan 
  • Boleh mengakibatkan masalah jantung jika tidak segera dirawat.



Selain simptom yang disebut di atas, diantara tanda-tanda lain seseorang itu mengalami hipotiroidisme atau hipertiroidisme ialah:-

  • Cepat letih dan penat
  • Mudah mengantuk
  • Insomnia (kesukaran untuk tidur)
  • Perubahan berat badan yang ketara sama ada menurun atau meningkat.
  • Mengalami sembelit atau kerap buang air besar.
  • Menorrhagia
  • Bengkak dibahagian leher
  • Lemah otot dan sendi hingga menjejaskan keupayaan untuk bergerak.
  • Kemurungan.
  • Hilang selera makan.
  • Perubahan kulit iaitu menjadi kasar dan kering.


Kaedah Rawatan.

Bagi pengidap hipertiroidisme dan hipotiroidisme, rawatan yang perlu diambil adalah seperti memberikan ubat untuk mengurangkan debaran jantung. Selain itu, rawatan alternatif adalah dengan menggunakan iodin beradioaktif ataupun melalui pembedahan. Pesakit juga mungkin terpaksa mengambil hormon tiroksin seumur hidup bergantung kepada paras hormon tiroid.

Bagaimana Supplemen Shaklee Boleh Membantu.

Untuk hipertiroidisme;

B. Complex - Memperbaiki kelenjar tiroid.
Vita C - Penting di dalam keadaan tertekan/stress.
Vita-E - Sebagai antioksida.
Omega Guard - Untuk fungsi kelenjar yang betul, membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.
Lecithin - Membantu pencernaan lemak.


Untuk hipotiroidisme;

B. Complex - Memperbaiki masalah keletihan dan kelesuan.
Vita C - Untuk fungsi imun badan.
Ostematrix - Mengurangkan simptom PMS, mengurangkan gejala sakit otot.
Omega Guard - Untuk fungsi kelenjar yang betul, membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.
GLA Complex - Menstabilkan hormon.

Apa pun gejala tiroid yang anda alami, berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan pengesahan atau mendiagnos penyakit anda. Jika anda perlukan konsultasi saya mengenai supplemen untuk tiroid, jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya ya. Kalau nak dapatkan supplemen untuk tiroid, silalah klik butang order kat bawah :)





Supplemen untuk Hipertiroidisme;



Supplemen untuk Hipotiroidisme;












Salam Hormat


Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952


♥ Email : juaazura81@gmail.com
Read More