Punca Migrain Di Kalangan Ibu Hamil Dan Cara Mengatasinya

Berapa kerapkah anda yang hamil kat luar sana mengalami migrain? Bagi yang memang selalu mengalami migrain memang dapat membezakan antara migrain dan sakit kepala. Kesakitannya nampak macam sama, tapi kedua-duanya (migrain & sakit kepala) adalah tak serupa. Migrain berlaku apabila saluran darah di bahagian otak tidak berfungsi seperti yang sepatutnya. Ianya menyebabkan kesakitan di bahagian kepala serta membuatkan penghidapnya turut merasa loya, serta sensitif terhadap persekitarannya seperti bunyian, cahaya dan bauan.

Tidak seperti migrain, sakit kepala pula tidak menyebabkan gejala seperti loya. Kesakitan yang dialami mungkin berlaku pada bahagian tertentu dengan kepala berasa seperti berdenyut-denyut.

Apakah penyebab migrain?

  • Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan.
  • Keletihan yang dialami.
  • Berada dalam keadaan tertekan atau terdesak.
  • Rehat yang tidak mencukupi.
  • Senaman yang keterlaluan atau tidak biasa dilakukan.
  • Perut kosong.
  • Kawasan persekitaran seperti cahaya yang terlampau terang, bauan yang kuat serta bunyian yang bising.
  • Pemakanan yang diambil.


Cara mengelakkan daripada migrain.

Apabila anda tahu penyebab migrain berlaku, maka agak mudah untuk anda mengelakkan diri daripada perkara/makanan/perbuatan yang boleh mencetuskan migrain.

Anda bolehla mencatatkan apa yang anda makan, tempat yang anda pergi dan bauan yang anda hidu yang boleh menyebabkan anda diserang migrain.

Melalui catatan tersebut, adalah lebih mudah untuk anda memastikan serangan migrain tidak berulang kembali. 

Anda juga boleh mengamalkan senaman yang sesuai untuk ibu hamil. Namun, pastikan anda tidak ‘over-do’ (berlebihan) semasa bersenam hingga mengalahkan orang yang tak hamil pulak...

Senaman penting kerana ia membantu peredaran darah yang lancar serta membaiki pernafasan anda. Dan, tahukah anda bahawa bersenam juga boleh membuat anda gembira? Ha.. Jangan tak percaya. Ini adalah kerana bersenam mampu menyebabkan badan kita menghasilkan hormon endorfin yang mencetuskan perasaan gembira.


sumber ; GoogleBagaimana supplemen Shaklee membantu mengatasi masalah migrain?

1. B. Complex 

-Membantu melegakan tekanan/stress

-Menukarkan lemak, karbohidrat, protein (makanan) kepada tenaga sekaligus membantu mengurangkan masalah keletihan.

2. Ostematrix

-Membantu meringankan stress dengan mengimbangi tekanan darah.

-Juga memperbaiki tekanan, mood swing, sakit kepala dan pitam.

-Membantu anda mendapatkan tidur yang selesa dan yang paling best, bila bangun pagi sangat memudahkan urusan sewaktu ‘membuang’.  


3. Omega Guard

-Membantu mencegah insomnia (masalah kesukaran tidur).

-Membantu mengurangkan tekanan dimana kajian membuktikan EPA dan DHA berupaya menstabilkan emosi dengan mengelakkan daripada kemurungan mahupun kebimbangan.

Ibu hamil tak perlu risau kerana ketiga-tiga supplemen ini merupakan antara supplemen yang dicadangkan untuk anda. Apa yang perlu dirisaukan ialah apabila anda tidak mengambil serius masalah migrain yang dialami tanpa mengambil langkah yang sepatutnya. Langkah bijak yang anda ambil hari ni akan mengubah gaya hidup anda yang terjejas akibat migrain selama ni.Klik sini untuk mendapatkan  Set Migrain & Supplemen Ibu Hamil 

Salam Hormat


Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥  FB PAGE

♥ Email : juaazura81@gmail.com

Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment