10 Tanda Amaran Penyakit Alzheimer Pada Orang Kesayangan Kita


Assalamualaikum..

Pernahkah rakan sekelian mendengar mengenai penyakit Alzheimer? Saya pasti ada yang pernah mendengarnya. Penyakit ini dijumpai oleh Dr Alois Alzheimer pada tahun 1907 dan dinamakan sempena nama beliau. Ia adalah sejenis penyakit di mana fungsi saraf otak yang kompleks & progresif mengalami penurunan. Bagi yang tidak tahu mengenai apakah penyakit Alzheimer, Zura akan kongsikan mengenai 10 tanda mengenai penyakit Alzheimer yang kita patut ketahui.

Pernah tak berlaku keadaan di mana ibu/bapa atau kawan-kawan sendiri kerap terlupa di manakah letaknya barang yang kononnya hendak disimpan. Puas dah mencari keliling rumah, tak jumpa-jumpa jugak. Alih-alih bila barang tersebut telah dijumpai, ianya telah diletakkan di tempat yang tidak sepatutnya. 

Rupa-rupanya, masalah yang berkaitan dengan ingatan ataupun memori seseorang, BUKANLAH sekadar petanda proses penuaan biasa seperti yang kita sering anggap. Ini adalah kerana, tanpa kita sedari, tanda-tanda yang ditunjukkan oleh ibu atau bapa kita adalah mungkin merupakan gejala Alzheimer.

Jadi, bagaimanakah kita nak mengetahui apakah tanda-tanda amaran penyakit Alzheimer?
Mari kita tinjau dengan lebih lanjut.

10 Tanda Amaran Penyakit Alzheimer

1. Kerap terlupa terutamanya mengenai peristiwa/perbualan yang baru berlaku.

2. Kesukaran melakukan aktiviti harian yang biasa dilakukan seperti menyikat rambut, memasak, malah ada yang tidak dapat menahan keinginan untuk membuang air kecil atau besar.

3. Menggunakan perkataan yang pelik untuk menerangkan sesuatu dan kesukaran mencari perkataan walaupun yang mudah.

4.Keliru mengenai masa/tempat. Tempat yang biasa dilawati menjadi tempat yang asing bagi pesakit.

5.Menghadapi masalah untuk membuat keputusan yang tepat dan seringkali penilaian yang dibuat adalah lemah.

6. Kekerapan mengulangi soalan yang sama.

7. Kerap tersilap meletak / ‘hilang’ barang.

8. Mood swings atau perubahan emosi dari masa ke semasa tanpa sebab yang nyata.

9. Perwatakan berubah menjadi lebih risau, sensitif, bimbang atau lebih bergantung kepada ahli keluarga.

10. Menjadi sangat pasif dan tidak bermotivasi. Hilang minat untuk melakukan aktiviti-aktiviti yang biasa dilakukan.


Bagaimana Alzheimer berlaku

Hasil bedah siasat Dr Alois Alzheimer terhadap seorang pesakit wanita mendapati otak beliau bukan sahaja mengecut, tetapi dipenuhi gumpalan protein luar biasa dipanggil plak amiloid serta serat yang berbelit-belit (neuro fibrillary).

Perubahan kimia pada otak berlaku apabila amiloid protein membentuk sel-sel plak protein. Kemusnahan sel-sel saraf otak pula menyebabkan neurotransmitter yang berperanan menyampaikan mesej dari satu neuron ke neuron yang lain terjejas. Memandangkan sel saraf ini sangat penting untuk daya ingatan dan fungsi otak, maka tidak hairanlah mengapa penghidap penyakit Alzheimer mengalami kemerosotan fungsi otak.


Sel Otak Pesakit Alzheimer 
Perbezaan Antara Otak Normal & Penghidap AlzheimerGolongan yang berisiko.

Penghidap hipertensi (tekanan darah tinggi) apabila usia mencecah 40 tahun ke atas.

Penghidap Diabetes

Mempunyai paras kolesterol yang tinggi.

Keturunan ( sejarah ahli keluarga yang menghidap penyakit ini)

Kurang bersenam.

Warga emas berusia 65 tahun ke atas, namun terdapat pesakit yang menghidap Alzheimer pada usia 50 tahun 


Rawatan Penyakit Alzheimer

Penyelidikan mengenai penyakit Alzheimer masih dilakukan secara intensif hingga sekarang. Namun setakat ini masih belum ada penawar yang dijumpai. Pilihan yang ada untuk menguruskan penyakit ini adalah rawatan awal. Justeru adalah sangat penting membuat pengesanan jika ahli keluarga mempunyai simptom Alzheimer dengan berjumpa doktor untuk didiagnos lebih lanjut.

Antara ubat-ubatan yang disarankan untuk pesakit Alzheimer adalah seperti:-

*  Donepezil

*  Rivastigmine

*  Galantamine

Ubat yang digunakan bagi merawat penyakit Alzheimer dikenali sebagai penghalang kolinesterase yang direka untuk menghalang pemecahan asetilkolin. Asetilkolin adalah suatu bahan kimia penting yang berperanan menghantar mesej di dalam otak yang penting untuk otak dan fungsi-fungsi pemikiran lain. 


Bagaimana Menjaga Kesihatan Otak.

Mencegah sudah tentu lebih baik daripada mengubati. Antara langkah pencegahan awal yang kita boleh lakukan ialah dengan mengamalkan pemakanan yang memberi nutrisi kepada otak. 

1. Melalui sumber makanan.

- Antara sumber makanan yang baik untuk kesihatan otak adalah seperti ikan, kekacang, daging dan telur. Selain itu tumbuhan herba yang mempunyai khasiat terbaik mengekalkan fungsi otak yang baik adalah ginkgo biloba. Di antara khasiat ginkgo biloba ialah untuk menggalakkan pengaliran darah dan membekalkan oksigen ke otak. Selain itu, ia juga mengurangkan kecenderungan darah membeku dan antoksidan terbaik.


2. Mengamalkan supplemen.

Di antara supplemen semulajadi yang baik untuk kesihatan otak adalah seperti:-

a. Lecithin Soya

- Merupakan supplemen yang kaya dengan kolina (choline) iaitu komponen asetilkolina yang sangat penting untuk menghantar mesej di dalam otak.

Nota : Jika kawan-kawan perasan, ubat yang digunakan untuk merawat Alzheimer juga mengandungi unsur yang menghalang pemecahan asetilkolina.


Mengandungi kesemua komponen lengkap vitamin B yang penting untuk perkembangan bahan kimia penting otak seperti dopamine, epinephrine dan serotonin. 

Kekurangan asid folik, Vitamin B6 serta B12 adalah antara punca yang dikaitkan dengan penyakit Alzheimer. - Merupakan antioksidan yang sangat tinggi. Menurut laman WebMD, beberapa kajian menunjukkan bahawa Vitamin E boleh membantu melambatkan perkembangan Alzheimer dan menghalang ia daripada merebak dengan mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.


D. Performance Drink.

- Memberikan tenaga kepada otot dan sel.

- Mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh serta mengimbangi metabolosma air dalam tubuh.DHA merupakan nutrien utama bagi otak, sistem saraf dan retina. DHA membantu meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran serta mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Satu hidangan Omega Guard membekalkan 905mg asid-asid lemak omega 3 EPA dan DHA.

F. Vivix.

Mengimpak 4 mekanisme utama penuaan selular. Untuk penerangan lanjut mengenai Vivix, kawan-kawan boleh KLIK DI SINI


Sebelum saya mengundur diri, suka untuk saya ingatkan kepada kawan-kawan supaya segera berjumpa dengan doktor jika terdapat ahli keluarga yang mengalami kemerosotan ingatan dan menunjukkan tanda-tanda seperti yang telah saya sebutkan.

Mungkin juga ada di antara kawan-kawan yang mula membuat pertimbangan untuk menjaga kesihatan otak sedari sekarang. Bertindak segera dan hubungi saya. InshaAllah saya sedia membantu. 

Hanya tinggal SATU klik saja lagi untuk mengubah segalanya Salam Hormat


Your Shaklee Independent Distributor


Azura Zainalabidin


♥ SMS | Call| Whatsapp : 016-800 4628


♥ Shaklee ID : 1091952


♥  FB PAGE


♥ Email : juaazura81@gmail.com
Rujukan

Alzheimer's Foundation of America. 
http://www.webmd.com/alzheimers/guide/understanding-alzheimers-disease-basics
http://polyclinic.singhealth.com.sg/PatientCare/PatientResources/Leaflets/Documents/SGH%20M110R0%20Medication%20for%20Alzheimer's%20Disease.pdf


Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

2 comments:

 1. Terima kasih atas perkongsian ini.

  Baru saya tahu tanda-tanda awal alzheimer. Kena amalkan pemakanan supplemen dari usia muda untuk hindar alzheimer ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama-sama tuan Fahmy.Memang kita kena amalkan pemakanan yg seimbang & supplemen kerana sesetengah mineral kita tidak boleh dapat dari apa yang kita makan semata-mata

   Delete