Mumtaz Dalam Peperiksaan, Bagaimana Pesakit Kanser Hodgkins Lymphoma Melakukannya?

Penyakit kanser berlaku apabila sel-sel di dalam badan mula berkembang di luar kawalan. Apabila sel yang berkembang tanpa kawalan lebih banyak daripada sel yang normal,  ini menyebabkan kesukaran kepada badan untuk berfungsi seperti yang sepatutnya.Kanser limfoma adalah kanser yang bermula dalam sel-sel darah putih yang dikenali sebagai limfosit. Terdapat 2 jenis utama limfoma. Hodgkin limfoma (HL) dan non-Hodgkin limfoma (NHL). 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Hodgkin limfoma, jom ketahui tentang sistem limfa. Sistem limfa ialah sebahagian daripada sistem imun yang membantu melawan jangkitan dan penyakit-penyakit yang lain. Ia juga membantu aliran cecair di dalam badan.

Sistem limfa terdiri terutamanya daripada sel-sel yang dipanggil limfosit, sejenis sel darah putih. 2 jenis utama limfosit ialah:

limfosit B (sel B): 
Sel-sel B yang menghasilkan protein dipanggil antibodi untuk membantu melindungi tubuh daripada kuman (bakteria dan virus).

T limfosit (sel T): 
Terdapat beberapa jenis sel T. Sesetengah sel T memusnahkan kuman atau sel-sel yang tidak normal dalam badan.

Sel-sel T yang lain pula membantu meningkatkan atau melambatkan aktiviti lain sel-sel sistem imun.

Hodgkin limfoma biasanya bermula dalam limfosit B.

Seterusnya, Zura nak ajak anda membaca kisah seorang survivor kanser Hodgkins Lymphoma stage 4.

Diceritakan oleh Puan Saadiah Arbain, ibu kepada pesakit.


"ANAK SAYA SEMBUH DARI KANSER PERINGKAT 4 SETELAH AMALKAN VIVIX. Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee.  Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain.  Sakitnya semakin kerap. Kami bawa beliau ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor memeriksa ala kadar dan membekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu sakit akan datang semula.  Doktor tak dapat mengesan penyakit anak saya. Sampai satu masa doktor ambil darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah. Doktor mengesahkan anak saya  mengalami jangkitan kuman dalam darah. Anak saya dijadualkan menjalani pembedahan kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kirinya.  Setelah beberapa hari mendapat keputusan, anak saya dirujuk ke HKL. Sampai di sana, kami terus ke Wad Pedriatik kanak-kanak.  Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memaklumkan bahawa anak saya mengidap penyakit kronik iaitu kanser Hodgkins Lymphoma tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.  Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50. Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL. Dia perlu menjalani rawatan kimoterapi dan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana dikhuatiri dijangkiti kuman.  
Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi pemeriksaan susulan. Yang menyedihkan saya pada masa itu ialah kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser tahap 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal.  Setelah tempoh dua tahun, anak saya disahkan bebas dari kanser tersebut. Namun doktor menasihati agar kami menjaga pemakanannya kerana dikhuatiri penyakitnya akan berulang semula. Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa. Tapi, satu perkara yang saya masih ingat sampai hari ni ialah apabila doktor menyuruhnya cuti setahun daripada belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya. Justeru itu, saya berusaha mencari supplemen untuk anak saya. Dari satu supplemen ke satu supplemen telah dicuba tetapi semua tidak serasi. Akhirnya saya ditemukan  dengan Vivix Shaklee. Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik. Apabila anak saya memasuki tingkatan 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya.  Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas kanser pada 20.07.2016. Ianya merupakan satu berita yang sangat menggembirakan kami. Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yang tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I'dadi tahun lepas dia dapat mumtaz. Sekarang, anak saya boleh menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga.  Syukur Alhamdullilah. Terima kasih Allah terima kasih Shaklee".


Begitulah kisah inspirasi dari Puan Saadiah Arbain sekeluarga. Hati seorang ibu, takkan sanggup melihat anaknya menanggung derita menghidap kanser. Jika anak anda juga mengalami masalah kesihatan sebegini, Zura sarankan untuk berikhtiar dengan VIVIX.

Kesembuhan total adalah dari Allah Taala jua, kita berikhtiar sehabis baik.

Bagaimana VIVIX boleh membantu?

Resveratrol dalam VIVIX membantu menghalang sel kanser dari merebak dan menggalakan proses membunuh sel-sel yang tidak normal di dalam badan.

InshaAllah, kita berikhtiar, selebihnya serah kepada Allah sebaik-baik penyembuh. Jika anda nak berikhtiar dengan VIVIX, segera klik butang order di bawah ni. Zura sedia memberi konsultasi terbaik untuk anda.


Salam Hormat

Kawasan COD : Petra Jaya - Pending - Kuching, Demak, Matang Jaya (Emart)

Pos: Seluruh Malaysia


Pengedar Sah Shaklee Anda;

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥ FB

Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment