Tips Melindungi DNA Anda Daripada Serangan Radikal Bebas Dengan Antioksidan
Status kesihatan sel kita adalah sangat penting. Bila sel kita sihat, mereka akan berfungsi dengan efektif dan membantu kita menjalani gaya hidup yang sihat. Pendedahan kepada radikal bebas secara berterusan boleh menjejaskan kesihatan kita. Jom Zura kongsikan tips melindungi DNA anda daripada serangan radikal bebas dengan antioksidan semulajadi.

Sel kita terdedah kepada pelbagai faktor yang menjejaskan kesihatan sel seperti;

Diet yang tidak seimbang
Tekanan
Tidur yang tidak mencukupi
Toksin akibat pencemaran alam sekitar

                   

Sel yang sihat boleh melindungi dan memperbaiki kerosakan akibat radikal bebas. Namun, semakin usia kita meningkat, fungsi perlindungan ini semakin menurun. Kerosakkan akan bertambah hari demi hari disebabkan semakin banyak sel yang tidak mampu memperbaiki diri mereka.


Mengapa Penuaan Berlaku?

Terdapat 4 mekanisme utama penuaan selular.

1. Kerosakkan DNA

Radikal bebas boleh merosakkan sel DNA yang menyebabkan mutasi iaitu punca kepàda sel yang tidak berfungsi seperti yang sepatutnya dan sel yang mati.

2. Kemerosotan penghasilan tenaga

Mitochondria adalah pembekal tenaga kepada sel kita. Semakin kita berusia, bilangan mitokondria semakin berkurangan. Inilah yang menyebabkan kita menjadi mudah lemah atau penat serta menyebabkan fungsi sendi semakin merosot, masalah jantung dan penyakit Alzheimers.

3. Keradangan

Punca utama yang menyebabkan keradangan ialah makanan tinggi lemak dan tinggi kalori. Lama kelamaan keradangan ini  mengganggu fungsi normal sel hingga meningkatkan risiko dijangkiti penyakit dan mempercepatkan proses penuaan anda.


4. Penimbunan AGE protein

AGE protein (Advanced Glycation End-Product Proteins) adalah bahan buangan sel kita. Penimbunan AGE Protein yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakkan selular dan menjejaskan jangka hayat sel. Hal ini boleh menyebabkan gangguan glukos terutamanya kepada penghidap diabetis.


Bagaimana Melindungi Sel Dengan Polifenol

Gabungan polifenol berikut menghasilkan antioksidan yang sangat hebat yang membantu melindungi sel anda daripada kerosakan akibat radikal bebas.

Anggur Muscadine

Adalah ‘Super anggur’ 
• Mempunyai 1 kromosom ekstra yang membekalkan polifenol unik asid elagik dan ellagitannins yang boleh membantutkan pertumbuhan sel yang tidak normal1
• Mengandungi polifenol iaitu resveratrol dan quercetin.
• Meningkatkan penghasilan tenaga sel dan memanjangkan usia1,5

Polygonum Cuspidatum 

Mengandungi polifenol utama yang fikenali sebagai resveratrol. Resveratrol menunjukkan pelbagai manfaat kesihatan seperti:
•Anti radang
•Memperbaiki peredaran darah


Karot ungu

Mengandungi polifenol antocyanins yang merupakan antioksidan yang sangat kuat yang                     membantu:

   • Meningkatkan kesihatan penglihatan
   • Memperbaiki kesihatan aliran darah
   • Mengurangkan keradangan


Elderberry Eropah

• Kaya polifenol anthocyanins. Kajian mendapati ia membantu:
• Mengurangkan kerosakkan akibat radikal bebas. 
• Meningkatkan perlindungan imun2Gabungan hebat polifenol tersebut didapati

• Membekalkan resveratrol dan campuran fitonutrien yang menghasilkan antioksidan yang kuat.

• 10 kali lebih hebat berbanding resveratrol sahaja dalam melambatkan kerosakkan sel yang disebabkan oleh pembentukan AGE Protein.

• Membekalkan spektrum luas iaitu lebih daripada 15 polifenol termasuk ellgitannins - sejenis antioksidan semulajadi yang kuat.

• Mengaktifkan kunci pengawal selia genetik yang memanjangkan usia; dikenali sebagai Nrf2 yang membantu melambatkan penuaan di peringkat selular.1


Kajian makmal mendapati gabungan polifenol Anggur Muscadine, Polygonum Cuspidatum, European Elderberry dan karot ungu mampu mendatangkan kesan positif kepada 4 mekanisme utama penuaan selular.

Bagaimana Caranya?


1. Melindungi dan memperbaiki selular DNA
Polifenol daripada gabungan ramuan botanikal ini membantu:
• Melindungi daripada kerosakan DNA

• Menyokong pembaharuan serta perlindungan sel dan kesihatan fungsinya.

 


2. Meningkatkan Tenaga Selular
Polifenol membantu menghasilkan mitokondria untuk tenaga sel yang optimum, pembaharuan sel supaya sel menjadi sihat dan kuat.3,4


3. Perlindungan sel
Di dalam ujian klinikal, gabungan polifenol ini menunjukkan bahawa ianya membantu membantutkan kesan keradangan pada individu yang sihat setelah mengambil makanan yang kurang berkhasiat. Kurang keradangan bermakna anda mempunyai sel perlindungan yang kuat yang membantu melambatkan proses penuaan.4. Mengurangkan pembentukan AGE protein
Kajian makmal juga menunjukkan gabungan polifenol ini membantu melambatkan pembentukan AGE protein sehingga 90% berbanding resveratrol sahaja iaitu dengan pengurangan sebanyak 30%.

Sel yang mengandungi kurang AGE protein menggalakkan kesihatan jantung dan paras gula dalam darah yang sihat.

 Ramuan gabungan polifenol membantu melambatkan pembentukan AGE

Selain mengamalkan gabungan polifenol tersebut, adalah penting untuk anda turut mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti:

Amalan pemakanan yang seimbang, rendah lemak dan kaya serat.
• Bersenam secara berkala.
• Elakkan pengambilan gula berlebihan.
• Tingkatkan pengambilan multivitamin, asid lemak penting, vitamin C dan protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi untuk asas sel yang sihat.
• Berhenti merokok.
• Kurangkan tekanan dalam hidup anda, dapatkan rehat dan tidur yang mencukupi.

Dah tahu rahsia penjagaan sel supaya sentiasa sihat dan melindungi daripada penyakit? Sekarang la masanya untuk memberi perlindungan kepada sel anda. Jangan biarkan radikal bebas merosakkannya.

Amalkan sirapantioksidan Vivix anda hari ini. Jadikan kesihatan anda seisi keluarga sebagai keutamaan kerana health is wealth


Klik gambar Vivix untuk tempahan segera atau whatsapp Zura.


Kawasan COD : Petra Jaya - Pending - Kuching, Demak, Matang Jaya (Emart)


Pos : Seluruh Malaysia

Your Shaklee Independent Distributor

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628


♥ Shaklee ID : 1091952


♥  FB PAGE

♥ Email : juaazura81@gmail.com* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.References: 
1. Tamaro S. Hudson, Diane K. Hartle, Stephen D. Hursting, Nomeli P. Nunez, Thomas T.Y. Wang, Heather A. Young, Praveen Arany and Jeffrey E. Green. Inhibition of Prostate Cancer Growth by Muscadine Grape Skin Extract 
and Resveratrol through Distinct Mechanisms. Epidemiology and Prevention 2011;96(5):1409-1414.
2. Robert Veberic, Jerneja Jakopic, Franci Stampar, Valentina Schmitzer. European elderberry (Sambucus nigra L.) rich in sugars, organic acids, anthocyanins and selected Polyphenols. Food Chemistry. 114 (2009) 511–515.
3. Lagouge M, Argmann C, Gerhart-Hines Z, Meziane H, et al. Resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1 and PGC-1. Cell. 2006; 127(6): 1109-1122.
4. Sergio D, Nadia S, et al. Enhancement of mitochondrial biogenesis with Polyphenols: combined effects of resveratrol and equol in human endothelial cells. Biomed Central 2013 Jul, 11. 
5. Fiorani, M., Guidarelli, A., Blasa, M., Azzolini, C., Candiracci, M., Piatti, E. and Cantoni, O. (2010) Mitochondria accumulate large amounts of quercetin: prevention of mitochondrial damage and release upon oxidation of the 
extramitochondrial fraction of the flavonoid. J Nutr Biochem 21, 397–404.
6. Ghanim H, Sia CL, Korzeniewski K, et al. A Resveratrol and Polyphenol Preparation Suppresses Oxidative and Inflammatory Stress Response to a High-Fat, High-Carbohydrate Meal. The Journal of Clinical Endocrinology.
7. Mizutani K. Ikeda K, Yamori Y: Resveratrol inhibits AGEs-induced proliferation and collage synthesis activity in vascular smooth muscle cells from strokeprone spontaneously hypersensitive rates. Biochem Biophys Res 
Commun 2000 Jul, 21; 274 (1): 61-6. 
8. Farrar JL, Hartle DK, Hargrove JL, Greenspan P: Inhibition of protein glycation by skins and seeds of the muscadine grape. Biofactors 2007, 30(3): 193-200. Azura Zainal Azura bt. Zainalabidin

Ibu kepada 3 orang anak. Suka berkongsi tentang kesedaran mengenai kesihatan, kecantikan, penjagaan ibu hamil dan berpantang selepas bersalin.

Anda juga mungkin meminati

0 comments:

Post a Comment