Kesihatan, Tips, Vivix Shaklee

Tanda Penyakit (SLE) Systemic Lupus Erythematosus Yang Patut Diketahui

Pernahkah anda mendengar mengenai penyakit SLE? Apakah gejala penyakit ini? SLE ialah sejenis penyakit kronik autoimun di mana antibodi dalam tubuh pesakit yang sepatutnya melindungi badan untuk melawan penyakit tiba-tiba `menjadi celaru’ iaitu dengan menyerang sel badan atau organ. Dalam erti lainnya, ia adalah satu gangguan sistem imun di mana ianya menyebabkan sistem imun itu sendiri menyerang anggota atau bahagian-bahagian tubuh yang sepatutnya dilindungi.

Menurut laman Persatuan SLE Malaysia (PSLEM) , asal usul perkataan Lupus ialah daripada perkataan Latin yang bermaksud serigala manakala perkataan Erythematosus bermaksud ruam merah. Pada tahun 1885, Sir William Osler telah mengenalpasti bahawa ramai orang yang mengidap lupus mempunyai penyakit yang bukan sahaja melibatkan kulit tetapi turut melibatkan organ dan sistem lain. Dari situlah beliau menamakan penyakit tersebut sebagai Systemic Lupus Erythematosus (SLE).

Jenis-jenis Penyakit Lupus

Discoid Lupus Erythematous (DLE)

Hanya melibatkan kulit

Jarang merebak ke organ lain.

Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

Boleh merebak ke organ lain

Boleh mengakibatkan kematian.

Punca Penyakit SLE

Walaupun punca utama penyakit ini masih tidak diketahui, namun terdapat beberapa faktor yang mungkin boleh dikaitkan dengan SLE. Antaranya ialah:-

Keturunan/faktor genetik.

Persekitaran

Hormon

Kebanyakkan pengidap pesakit SLE terdiri daripada wanita iaitu lebih kurang 90%. Hal ini berkemungkinan mempunyai kaitan dengan hormon estrogen.

Antara simptom am penyakit SLE ialah seperti :-

Ruam merah berbentuk kupu-kupu,

Demam teruk,

Sakit sendi,

Keguguran rambut,

Mudah/cepat penat,

Arthritis

anda dan rawatan SLE

Antara simptom biasa penyakit Lupus

Contoh ruam yang menyerupai kupu-kupu

Seringkali doktor mengalami kesukaran mendiagnos pesakit SLE disebabkan tiada simptom khusus bagi penyakit ini dan simptom adalah berbeza bagi individu. Disebabkan simptom penyakit ini yang sukar dikenalpasti, maka penyakit ini juga dikenali sebagai penyakit seribu wajah.

Penyakit ini kadangkala menyerang kulit sahaja ataupun ianya juga boleh menyerang buah pinggang, sendi, jantung, paru-paru, saraf mahupun otak pesakit bergantung kepada tahap penyakit SLE yang dihidapi pesakit samada penyakit SLE ringan mahupun tahap sangat serius.

Teringat kenangan lalu apabila seorang saudara saya didiagnos mengidap penyakit SLE. Arwah pada mulanya adalah seorang yang cergas dan sihat, namun semenjak mengidap SLE, kesihatan beliau merosot dengan agak drastik. Untuk pengetahuan semua, pesakit SLE ni agak ‘fragile’. Maksudnya ialah mereka sangat sensitif dan mudah dijangkiti penyakit disebabkan masalah berkaitan sistem imun akibat daripada penyakit ini.

Terdapat sesetengah ubat/supplemen/makanan yang tidak boleh diambil pesakit ini. Gejala seperti SLE akan muncul apabila mengambil ubat/supplemen/makanan tersebut. Namun, gejala tersebut akan hilang sebaik saja apabila pesakit berhenti mengambilnya.

Di kalangan keluarga kami, kami seboleh-bolehnya dilarang daripada memakan kacang parang dan tidak digalakkan menggunakan ubat gegat.

Rawatan

Penyakit SLE hanya boleh dikawal dan tidak boleh disembuhkan. Rawatan yang sering diberikan kepada pesakit SLE ialah melalui steriod serta ubatan yang dapat mengurangkan kekuatan antibodi dan ubat untuk melindungi organ badan. Ubat- ubatan ini berfungsi untuk mengawal aktiviti sel lupus daripada aktif menyerang tubuh.

Bagaimana Supplemen Shaklee boleh membantu

Seperti yang kita semua sedia maklum, supplemen Shaklee kesemuanya adalah berasaskan bahan-bahan semulajadi dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia. Inilah yang menyebabkan produk-produk ini selamat digunakan walaupun bagi pesakit berisiko tinggi seperti SLE.

Antara supplemen yang sangat sesuai untuk pesakit SLE ialah:-

  1. Vivix.

– Elderberi yang terdapat dalam ramuan VIVIX merupakan sumber anthocyacins yang hebat serta mengandungi 3 kali ganda karotenoid. Ia adalah antioksida yang kuat dan dapat melindungi sel dari kerosakan.

Bukankah sistem imun pesakit SLE menyerang sistem pertahanan tubuh mereka sendiri? Jadi, kita mestilah melindungi sel tubuh dengan antioksida semulajadi yang sangat kuat seperti yang terdapat di dalam ramuan VIVIX.

Selain itu, lobak ungu (ramuan VIVIX) merupakan sumber vitamin A terbaik serta merupakan antioksidan, anti-bakteria, anti-radang penyakit serta mempunyai ciri-ciri membantu meningkatkan kesihatan.

  1. Omega Guard.

–  Berperanan membantu mengawal sistem imun dengan memperbaiki alahan kulit seperti ruam pada pesakit SLE. Selain itu, paras asid lemak omega-3 membantu memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis) bagi pesakit SLE yang mengalami serangan pada sendi.

  1. GLA Complex.

–  GLA Complex merupakan anti-oksidan yang membantu meningkatkan sistem imun tubuh dan membantu menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser. Di samping itu, GLA juga berupaya membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon wanita mahupun lelaki.

Bagi pesakit SLE yang telah lama mengidap penyakit ini, ubat-ubatan menjadi salah satu daripada perkara yang tidak boleh ditinggalkan. Ada yang memakan sehingga 10 jenis ubat setiap hari. Suka atau tidak itulah yang harus dilakukan.

Namun, itu semua bukanlah penghalang untuk pesakit SLE daripada mengamalkan VIVIX.

Jom kita ikuti testimoni pesakit SLE yang mengamalkan supplemen semulajadi Shaklee iaitu VIVIX.

“Baiklah, jika anda semua ingin tahu.. rawatan yang ada untuk pesakit SLE ini ialah dengan pengambilan steroid.. tinggi atau rendah dosenya bergantung kepada activity cell yang menyerang pesakit.. terdapat juga ubat tambahan yang diberikan .. spt plaquenil utk MCTD dll..(hampir lupa sbb sudah hampir setahun Iffa x ambil ubat-ubat ini – jangan marah ye doctor, ubat-ubat itu terlalu byk kesan sampingan, i’d like to stay healthy but with natural ways).

Alhamdulillah, setelah mencari-cari supplement yang boleh membantu Iffa kekal cergas, tidak demam berpanjangan dan dijauhi dari jangkitan penyakit (orang SLE ni senang dpt infection tau)..dan yang penting, Iffa mampu berdiri, berjalan, melakukan kerja-kerja harian tanpa rasa seperti dililit atau berjalan diatas kawat2 duri.. Iffa bertemu Shaklee.. mula-mula makan untuk tambah susu, tapi tergerak hati untuk cuba VIVIX, potion ajaib..kuasa Allah SWT..”

Jika anda juga ingin merasai sendiri pengalaman menggunakan VIVIX, boleh dapatkan dari Zura dengan terus je klik butang order di bawah ni.

Set SLE shaklee

beli set SLE Shaklee

Sumber testimoni:kredit to MamaFaiz.com & laman web Persatuan SLE Malaysia (PSLEM)

Pengedar Shaklee Pro Anda;

Azura Zainalabidin

♥ SMS | Call| Whatsapp  : 016-800 4628

♥ Shaklee ID : 1091952

♥  FB PAGE

♥ Email : juaazura81@gmail.com

1 thought on “Tanda Penyakit (SLE) Systemic Lupus Erythematosus Yang Patut Diketahui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge